Hlinikárni v Žiari nad Hronom hrozí koniec

TASR, HN
9.5.2013 11:49

Pracovné miesta tisícok ľudí na strednom Slovensku sú ohrozené. Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom, ktorá je ich zamestnávateľom, totiž skončí, ak sa podnik nedohodne so Slovenskými elektrárňami (SE) na novej cene energie. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).

Hlinikárni v Žiari nad Hronom hrozí koniec
SITA

"Buď dôjde k dohode, alebo dôjde k zatvoreniu Slovalca," povedal Haščák pre magazín Forbes. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).

Generálny riaditeľ podniku Milan Veselý pre HN nechcel komentovať Haščákovo vyjadrenie. "Rokovania s elektrárňami pokračujú, zatiaľ bez konkrétneho výsledku."

Slovalcu, ktoré priamo zamestnáva asi 500 ľudí a ďalších 3000 pracovných miest je napojených na jeho výrobu, sa tento rok končí 20-ročný kontrakt na dodávku elektriny od Slovenských elektrární. A práve cena energie je pre fabriku kľúčová. Do konca roka preto musí vedenie podniku vyrokovať novú dlhodobú zmluvu na dodávku elektriny, vďaka ktorej bude konkurencieschopný.

SE nechceli komentovať rokovania. Hovorkyňa spoločnosti Janka Burdová odkázala, že obe strany sa pravidelne stretávajú. Zároveň upozornila, že koncová cena nezávisí len od elektrární, ale aj od štátu. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví totiž určuje poplatky súvisiace s prenosom energie. Samotná cena komodity tvorí len zhruba polovicu z celkového účtu.

O možnosti znížiť iné časti ceny elektriny rokuje so Slovalcom aj štát. Podľa hovorcu rezortu hospodárstva Stanislava Jurikoviča však zatiaľ nepadlo konečné rozhodnutie. "Pokiaľ ide o rôzne regulované poplatky, pozorne skúmame, aké sú možnosti úpravy týchto poplatkov pre energeticky intenzívne podniky."

Pred dvoma mesiacmi vláda SR zasiahla v podobnom prípade v košických železiarňach. Amerických akcionárov sa podarilo udržať na Slovensku vďaka zmene zákona, ktorý zaručí pre U. S. Steel miliónové zisky na elektrine, ktorú si sám vyrába.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok