Začal sa odsun kurdských povstalcov z Turecka do Iraku

SITA
8.5.2013 12:30

Zakázaná Strana kurdských pracujúcich (PKK) začala v stredu s avizovaným sťahovaním svojich bojovníkov z Turecka do severného Iraku.

Začal sa odsun kurdských povstalcov z Turecka do Iraku

"Vieme, že odsun sa už začal," povedal šéf legálnej kurdskej strany BDP Selahattin Demirtas pre tlačovú agentúru AFP. Stiahnutie asi 2 000 bojovníkov PKK sa považuje za kľúčový krok smerom k ukončeniu dlhoročného konfliktu. Odchod je súčasťou mierového procesu, o ktorom rokuje uväznený vodca Kurdov Abdullah Öcalan s tureckou vládou.

Mierový proces sa začal 21. marca, keď Öcalan vyhlásil historické prímerie. Pokračovať by mal v ďalších troch etapách, pričom prvou z nich je odchod povstalcov z Turecka. Bojovníci PKK sa stiahnu do svojich základní na severe Iraku, ktoré doteraz používali ako odrazový mostík pre útoky na tureckej pôde a sa pripoja tam k ďalším asi 5 000 spolubojovníkom. Tento proces by mal trvať tri až štyri mesiace. V druhej etape je na rade vláda, od ktorej Kurdi očakávajú udelenie širších menšinových práv, prepustenie tisícov ich väzňov a ústavné zmeny, ktoré posilnia a rozšíria ústavné práva Kurdov, ktorí tvoria asi 20 percent zo 75 miliónovej populácie Turecka. Treťou etapou bude "normalizácia vzťahov".

Öcalan, ktorý si odsluhuje doživotný trest za ozbrojený boj za nezávislosť Kurdov, o mierovom procese rokoval od konca minulého roka so zástupcami tureckej tajnej služby. Celý proces bude skúškou vplyvu Öcalana na svojich spolubojovníkov aj po rokoch väzenia. Predchádzajúce štyri prímeria zlyhali, takže mnohí sa k novej iniciatíve stavajú skepticky. V prípade úspechu by však mohlo prímerie znamenať ukončenie konfliktu, ktorý si od roku 1984 vyžiadal už viac než 45 000 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok