Francúzsko zaznamenalo prvý prípad nového koronavírusu

TA3 TASR
8.5.2013 12:47

Vo Francúzsku zaznamenali u muža vracajúceho sa z pobytu v Spojených arabských emirátoch prvý prípad nového typu vírusu, pochádzajúceho z rovnakej skupiny ako SARS, ktorý vlani v septembri vyvolal na celom svete stav pohotovosti. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov francúzskeho zdravotníctva.

Ministerstvo zdravotníctvo uviedlo, že pacienta hospitalizovali na samostatnej izbe na infekčnom oddelení, pričom je pod intenzívnym dohľadom lekárov.

Parížsky Pasteurov inštitút na základe laboratórnych testov potvrdil, že muž je nakazený koronavírusom, ktorý spôsobuje niekoľko rovnakých symptómov ako SARS, teda ťažké akútne respiračné syndrómy.

Koronavírus, ktorý sa po prvý raz objavil v roku 2002 v Číne, zabil približne desatinu z 8000 ľudí, ktorí sa ním po celom svete nakazili. Symptómy zahŕňajú závažné respiračné ochorenie, horúčku, kašeľ a dýchacie ťažkosti.


Od septembra 2012, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala nový typ koronavírusu, sa potvrdila nákaza u 24 ľudí, z ktorých 16 vírusu podľahlo.


Koronavírusy sa zvyčajne šíria ako iné respiračné ochorenia prostredníctvom kvapôčok, keď postihnutá osoba kašle alebo kýcha. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý september uviedla, že tento typ vírusov nie je medzi ľuďmi ľahko prenosný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok