Ferguson končí, bookmakeri za nástupcu favorizujú Mourinha a Moyesa

TASR TA3
8.5.2013 10:37

Tréner Alex Ferguson končí v anglickom futbalovom klube Manchester United po aktuálnej sezóne na poste hlavného kouča. V stredu to potvrdil 20-násobný anglický majster v oficiálnom stanovisku, uviedli agentúry AP aj Reuters. Hodlá ale pokračovať v klubových štruktúrach ako riaditeľ, resp. vyslanec "Red Devils".

Ferguson končí, bookmakeri za nástupcu favorizujú Mourinha a Moyesa
SITA

Sedemdesiatjedenročný Škót viedol klub z Old Trafford od roku 1986, vyhral s ním 13 ligových titulov, dvakrát Ligu majstrov a veľa ďalších trofejí ako 5-krát FA Cup, 4-krát Ligový pohár, Pohár víťazov pohárov, európsky Superpohár či MS klubov FIFA.

Klub hneď neoznámil meno jeho nástupcu, okamžite sa však začali objavovať špekulácie. Padlo aj meno Jose Mourinho z Portugalska, ktorý údajne po sezóne tiež skončí v Reale Madrid a podľa vlastných slov by sa chcel vrátiť do Anglicka. V tomto prípade však až doteraz bola horúcejšia stopa Chelsea Londýn, kde už Mourinho pôsobil.

Od bookmakerov má Mourinho kurz na príchod do Manchestru 1,73, pričom ten po oznámení Fergusona ešte okamžite dramaticky klesol. Druhým horúcim kandidátom je David Moyes z FC Everton. Tomu vypísali britské stávkové spoločnosti kurz 2,5.


Nad budúcnosťou Fergusona sa objavilo niekoľko pochybností po tom, čo sa už v utorok v novinách Daily Telegraph objavila informácia, že tento týždeň plánuje ukončiť kariéru. Zdroj blízky "červeným diablom" prezradil, že Ferguson by mal poskytnúť oficiálne vyhlásenie o pokračovaní, resp. nepokračovaní kariéry až pred nedeľňajším zápasom Premier League proti Swansea City.


Hoci kouč pôvodne dohady médií poprel, v stredu už nasledovalo oficiálne potvrdenie šokujúcej správy. "Rozhodnutie ukončiť kariéru patrilo k tým, ktoré som si musel veľmi premyslieť. Patrilo k tým, ktoré nie je ľahké urobiť. No je správny čas," vyhlásil škótsky kormidelník.


"Bolo pre mňa dôležité, že odchádzam na vrchole a opúšťam organizáciu v najsilnejšej možnej forme. Verím, že je tomu tak. Kvalita mužstva a jeho veková vyváženosť môžu byť zárukou pokračujúceho úspechu na najvyššej úrovni," dodal rodák zo škótskeho mesta Govan.


Ferguson ale nekončí v štruktúrach klubu, ktorý premenil do jedného z najväčších športových gigantov na svete. Bude v ňom pokračovať ako športový riaditeľ a vyslanec. "Už sa na tieto povinnosti, ako aj na moje ďalšie aktivity v budúcnosti teším. Musím tiež vzdať hold mojej rodine, ktorej láska a podpora boli najdôležitejšími v mojom úspechu," uzavrel.


Cez víkend sa na Britských ostrovoch objavila aj informácia, že Ferguson musí podstúpiť operáciu bedra, čo by znamenalo, že by vynechal začiatok nasledujúcej sezóny.

Sir Alex pôsobil na lavičke Manchestru United viac ako 26 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok