Herec Peter Mankovecký zomrel, siahol si na život

SITA
6.5.2013 11:09

Vo veku 44 rokov spáchal v nedeľu samovraždu slovenský divadelný herec, režisér, dramaturg a hudobný skladateľ Peter Mankovecký. Vedúci katedry herectva na Divadelnej fakulte VŠMU, kde učil napríklad aj Lukáša Latináka alebo Juraja Kemku, sa obesil.

Herec Peter Mankovecký zomrel, siahol si na život
SITA

Peter Mankovecký sa narodil 16. februára 1968 v Zlatých Moravciach a po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení získal vroku 1992 angažmán v divadle SNP v Martine, kde pôsobil tri sezóny a hrou Slawomira Mrožka Dom na hranici absolvoval aj svoj režisérsky debut. V rokoch 1995 až 2002 pôsobil ako pedagóg na Divadelnej fakulte VŠMU, kde boli jeho žiakmi napríklad aj Lukáš Latinák alebo Juraj Kemka. S nimi naštudoval úspešnú inscenáciu Na koho to slovo padne, ktorá získala viacero ocenení ako napríklad Doska za Objav sezóny alebo Hlavná cena na divadelnom festivale Zlomvaz v Prahe. Na Katedru herectva na Divadelnej fakulte VŠMU sa vrátil potom v roku 2010, pričom o rok neskôr sa stal jej vedúcim.

V Činohre SND pôsobil už od začiatkov svojej hereckej kariéry. Už ako študent sa objavil ako Romeo vinscenácii Romeo aJúlia, neskôr účinkoval aj v ďalšej hre Williama Shakespeara Skrotenie zlej ženy. Skomponoval hudbu kpäťdesiatim trom inscenáciám Činohry SND ako napríklad Sen noci svätojánskej, Búrka, Sofokles Král Oidipus, Veľké šťastie, Arabská noc, Hamlet (2007), Skrotenie zlej ženy, Dom vstráni, Stratení v Oklahome, Kvarteto, Pamäť vody, Aj kone sa strieľajú alebo Bratia Jurgovci. Celkovo napísal hudbu k vyše osemdesiatim inscenáciám pre rôzne slovenské ajzahraničné divadlá.

Posledná rozlúčka so slovenským hercom, režisérom, pedagógom a hudobným skladateľom PetromMankoveckým, ktorý spáchal minulý týždeň vo štvrtok samovraždu, sa uskutoční v piatok 10. mája o 11:00 v Sále činohry v novej budove Slovenského národného divadla (SND).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok