Desaťtisíce Francúzov protestovali proti Hollandovi

SITA, TA3
5.5.2013 22:58

Desaťtisíce Francúzov vyšli v nedeľu do ulíc Paríža a ďalších francúzskych miest, aby protestovali proti vláde prezidenta Francoisa Hollanda, ktorá v pondelok oslávi svoje prvé výročie pri moci.

Demonštráciu organizuje komunistami podporovaný Ľavicový front, ktorý vláde vyčíta odklon od ľavicovej politiky. Vláda podľa radikálnej ľavice a jej lídra Jeana-Luca Mélenchona prijíma príliš tvrdé úsporné opatrenia a dostatočne nebráni záujmy pracujúcich. Demonštranti pochodovali z námestia Bastille na Námestie Francúzskej revolúcie v centre hlavného mesta. V iných častiach Paríža sa budú konať ďalšie demonštrácie proti plánom vlády legalizovať homosexuálne sobáše a umožniť párom rovnakého pohlavia adoptovať deti.

Posledné prieskumy ukazujú, že Hollande je najnepopulárnejší prezident v modernej histórii Francúzska. Francúzi sú rozhnevaní zlým stavom ekonomiky a rekordnou, 16-percentnou nezamestnanosťou. "Neakceptujeme politiku úsporných opatrení," vyhlásil pred davom Mélenchon, ktorý očakáva, že na proteste sa zúčastní vyše 100 000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok