Cavendish po triumfe v 1. etape Gira: Pomohol mi tím

TASR TA3
4.5.2013 20:53

Giro d'Italia už pozná víťaza úvodnej etapy. Je ním jeden z najväčších adeptov na celkový triumf Mark Cavendish z tímu Omega Pharma-QuickStep. Etapa bola dlhá 130 km so začiatkom i cieľom v Neapole. Druhé miesto si vyjazdil Talian Vivinai z Cannondalu, na pódium vystúpil ešte Francúz Bouhanni. Cavendish pochválil svoj tím za podporu. „Veľmi som chcel v Neapole zvíťaziť. A teraz chcem ísť na pizzu,“ povedal v cieli.

Víťazom úvodnej etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia sa v sobotu stal Mark Cavendish z tímu Omega Pharma-QuickStep. Jeden z najväčších favoritov triumfoval na 130-kilometrovej trati, ktorá mala štart aj cieľ v Neapole. Druhé miesto si vyjazdil Talian Elia Vivinai z Cannondalu, Francúz Nacer Bouhanni skončil tretí.
Deväťdesiatyšiesty ročník Giro d'Italia odštartoval v sobotu úvodnou rovinatou etapou v slnečnom Neapole. Už pred pretekmi bol za jedného z najväčších favoritov označovaný Mark Cavendish, cestu za prvým etapovým vavrínom sa mu však snažili skomplikovať Matthew Goss, Elia Viviani, Roberto Ferrari či John Degenkolb.

Na začiatku čakali na jazdcov štyri väčšie okruhy, na ktorých pútal pozornosť najmä kopec štvrtej kategórie Via Francesco Petrarca. Do úniku sa dostala skupinka siedmich jazdcov, nevytvorili si však väčší ako dvojminútový náskok. Pelotón väčšinu času viedli najmä tímy Omega Pharma-Quick-Step a Argos-Shimano. Austrálčan Cameron Wurf (Cannondale) síce podnikol na stúpaní sólový atak, náskok sa mu nepodarilo udržať. V centre Neapola sa do čela začali predierať šprintérske tímy. Asi dva kilometre pred cieľom preteky poznačil nepríjemný pád. Potom sa už jazdci mohli sústrediť na záverečný špurt, v ktorom sa najviac darilo favorizovanému Cavendishovi. Ten si vďaka sobotňajšiemu triumfu oblečie ružový dres pre lídra pretekov.
"Táto etapa nebola vôbec jednoduchá. Počasie bolo pre mňa príliš horúce. Tento tím odviedol skvelú prácu a výrazne mi pomohol. Skutočne som si prial vyhrať v Neapole. A teraz chcem ísť na pizzu," povedal pre agentúru AP spokojný víťaz, ktorý zaznamenal už 11. etapové víťazstvo na Giro d'Italia.

Giro d'Italia - 1. etapa (podľa Reuters):
1. Mark Cavendish (V. Brit./Omega Pharma-Quick-Step) 2:58:38 h, 2. Elia Viviani (Tal./Cannondale), 3. Nacer Bouhanni (Fr./FDJ), 4. Giacomo Nizzolo (Tal./ RadioShack), 5. Matthew Goss (Austr./Orica), 6. Francisco Ventoso (Šp./Movistar), 7. Adam Blythe (V. Brit./BMC Racing) - všetci rovnaký čas, 8. Leigh Howard (Austr./Orica) +3 s, 9. Danilo Hondo (Nem./RadioShack), 10. Brett Lancaster (Austr./Orica) +12 s

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok