Orbán pre Jediot Achronot: Nie sme najantisemitskejšou krajinou v EÚ

TA3
4.5.2013 15:51

Maďarsko vyhlásilo nulovú toleranciu voči antisemitizmu, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán pre piatkové vydanie izraelského denníka Jediot Achronot a dôrazne odmietol obvinenia, že by Maďarsko bolo najantisemitskejšou krajinou Európskej únie.

"Maďarsko je jedinou krajinou vo východnej časti Európy, v ktorej aj napriek obdobia vlády nacistov žije veľké pôvodné židovské spoločenstvo. Preto otázka antisemitizmu nie je teoretickou, ale personálnou záležitosťou. V Maďarsku žijú židovské rodiny, ktoré prežili holokaust, a žijú tu aj tí Maďari, ktorí kolaborovali s nacistami. Spolunažívanie tak prináša viac problémov než v prípade iných krajín," vykreslil podľa agentúry MTI situáciu predseda maďarskej vlády.

Orbán vylúčil prípadnú povolebnú koalíciu s ultrapravicovým Hnutím za lepšie Maďarsko-Jobbik, ktoré označil jednoznačne za nebezpečné. V Budapešti sa dnes zišli stovky extrémistov na zakázanom "zhromaždení na pamiatku obetí boľševizmu a sionizmu", ktoré v deň pred začatím Valného zhromaždenia Svetového židovského kongresu (WJC) zorganizovalo ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik.
Polícia tento týždeň na podnet premiéra Viktora Orbána zhromaždenie zakázala, ale napokon súd policajný zákaz zrušil.

V Maďarsku žije najväčšia židovská komunita v strednej Európe - má vyše 100.000 členov. Podľa názoru WJC v uplynulom období v Maďarsku, ale aj v iných krajinách, dramaticky stúpol počet antisemitských a rasistických prejavov, čo vyvoláva obavy v radoch židov. WJC nedávno rokoval aj v gréckom Solúne, pretože grécka ultrapravicová strana Zlatý úsvit má v 300-člennom gréckom parlamente 18 poslancov. WJC sleduje s obavami činnosť tejto i maďarskej extrémistickej strany Jobbik. Trojdňové podujatie za účasti 500 zástupcov židovských komunít vo svete sa začne v nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok