Bayern prevalcoval FC Barcelonu aj v odvete 3:0

TASR TA3
1.5.2013 22:40

Futbalisti Bayernu Mníchov suverénne postúpili do finále Ligy majstrov 2012/2013. V stredajšej semifinálovej odvete deklasovali aj na Nou Campe FC Barcelonu 3:0 a v boji o "ušatú trofej" sa zverenci trénera Juppa Heynckesa stretnú s ďalším nemeckým zástupcom Borussiou Dortmund.

V prvom súboji minulý týždeň tohtosezónny nemecký šampión v Bavorsku deklasoval Kataláncov 4:0 a v Londýne to tak bude prvýkrát čisto nemecká finálová konfrontácia LM. Borussia po výsledkoch 4:1 doma, resp. 0:2 vonku vyradila 9-násobného európskeho šampióna Real Madrid. Bayern zabojuje o piaty európsky titul (1974, 1975, 1976, 2001), BVB o druhý (1997).

Tréner "Barcy" Tito Vilanova vynechal zo základnej zostavy argentínsky ofenzívny klenot Lionela Messiho. Štvornásobný najlepší hráč sveta podľa FIFA má totiž stále problém so zraneným zadným stehenným svalom. Po bezgólovom polčase strelil na začiatku druhého typickým spôsobom gól Holanďan Arjen Robben, debakel domácich dokonali vlastný gól Gerarda Piqueho, resp. zásah Thomasa Müllera a Bavori si zahrajú tak ako minulý rok finále. V tom predchádzajúcom bolestne prehrali na vlastnom štadióne po penaltovom rozstrele s londýnskou Chelsea.

semifinále LM 2012/2013, odveta:
FC Barcelona - Bayern Mníchov 0:3 (0:0)
Góly: 48. Robben, 72. Pique (vlastný), 75. Müller, ŽK: Alves, Pique - Robben, rozhodoval: Skomina (Slov.), 95.000 divákov.

prvý zápas: 0:4, do finále postúpil Bayern

zostavy a striedania:
Barcelona: Valdes - Alves, Pique, Bartra (87. Montoya), Adriano - Song - Xavi (55. Sanchez), Iniesta (64. Alcantara) - Pedro, Fabregas, Villa
Bayern: Neuer - Lahm (77. Rafinha), Boateng, Van Buyten, Alaba - Schweinsteiger (67. Gustavo), Martinez (74. Timoščuk) - Robben, Müller, Ribery - Mandžukič

Barcelona chcela od úvodu spustiť na hostí tlak, ale sebavedomý Bayern na ňu vytiahol vysoký presing a tak dokonale otupil jej útočnú snahu. Šance sa v prvom dejstve rodili ťažko, ako prvý mohol udrieť bundesligista. V 12. minúte sa dostal po pase za obranu do brejku Robben, ale zbytočne preváhal dobrý moment na zakončenie. Do najväčšej šance prvého polčasu sa dostal v 27. minúte Xavi, ale jeho strela presvišťala len nad brvno Neuerovej brány. "Barca" mala tradične väčšie držanie lopty, no Bavori ju mali skvele prečítanú a nič jej nedovolili. Hostia mali excelentný nástup do druhého polčasu. V 48. minúte dlhá prihrávka ľavého obrancu Alabu našla na pravom krídle Robbena, Holanďan vnikol do šestnástky, kde na jeho typickú zasekávačku do ľava naletel Adriano a výbornou strelou ľavačkou zakrútil loptu k Valdesovej pravej tyčke - 1:0 pre Bayern. Tým sa definitívne rozhodlo o postupe, z ihriska postupne odišli kľúčoví hráči Xavi a Iniesta, resp. Schweinsteiger a súboj sa solídne dohrával. Rekordný 23-násobný nemecký šampión naviac v 72. minúte uštedril domácim ďalší tvrdý direkt. Striedajúci Gustavo skvele vyslal do 16-ky Riberyho, ktorý sa neulakomil a prudkým centrom hľadal voľného Mandžujiča. Pred ním si však loptu zrazil do vlastnej brány Pique - 0:2 z pohľadu domácich. Tí odpovedali hlavičkou Villu, ktorá však len trafila z vonkajšej strany tyč. Deštrukciu Barcelony dokonal svojim tretím gólom v semifinále proti Španielom o pár okamihov Müller, ktorý hlavou využil opäť center agilného Riberyho, keď ten utiekol dvom obrancom. V závere sa už stav nezmenil a Bayern po dvoch excelentných výkonoch zaslúžene vybojoval finále, ktoré si zahrá tretíkrát za posledné štyri roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok