Chelsea a Fenerbahce krok od finále, Bazilej môže prepísať históriu

TASR TA3
1.5.2013 22:33

Futbalisti FC Chelsea a Fenerbahce Istanbul môžu vo štvrtok spečatiť svoj postup do finále Európskej ligy UEFA 2012/2013, keď v minulotýždňových prvých semifinálových zápasoch si po víťazstvách 2:1, resp. 1:0 vytvorili výhodnejšie východiskové pozície.

Chelsea a Fenerbahce krok od finále, Bazilej môže prepísať históriu
SITA

Zverenci trénera Rafaela Beniteza budú na domácom Stamford Bridge čeliť FC Bazilej a ich jasným cieľom je postup. Chcú si tak zabezpečiť druhú finálovú účasť v európskej pohárovej súťaži za posledné dva roky, keďže minulý rok sa tešili z celkové triumfu v Lige majstrov. Naopak Bazilej sa bude pokúšať o prvú časť švajčiarskeho tímu vo finále EL. "Je skvelé, keď sa vám podarí vyhrať domácu ligu alebo pohár, ale dostať sa až do semifinále EL je viac ako fantastické. Hráči si uvedomujú, že môžu potrápiť každého súpera. Sme šťastní, čo sme doteraz dosiahli a prípadný ďalší úspech by bol pre nás bonusom...," povedal pre uefa.com tréner Bazileja Murat Yakin. "Prvý zápas bol naozaj dobrý. Do poslednej chvíle som veril, že môžeme vyhrať. Myslím si, že výsledok 2:1 je spravodlivý. V odvete to bude ťažké, ale hráme na domácom ihrisku a verím, že môžeme vyťažiť z tejto výhody," skonštatoval po prvom zápase brankár "The Blues" Peter Čech.
Bazilej môže prípadným víťazstvom prekonať aj ďalšiu nepriaznivú štatistiku. Švajčiarske tímy v posledných 18 zápasoch ani raz nezdolali anglického súpera na jeho ihrisku, pričom posledné víťazstvo sa datuje až do roku 1995.

V ďalšom stretnutí privíta Benfica na domácom trávniku Fenerbahce a ak chce pomýšľať na májové finále, musí zmazať jednogólové manko z prvého duelu. "Benfica dokázala obrátiť aj zápasy s horším výsledkom. Stále verím, že môžeme dosiahnuť finále," netajil ambície uruguajský obranca Maxi Pereira. "Naším najväčším nepriateľom bude únava. Snažíme sa však bojovať na všetkých frontoch," uviedol kouč Jorge Jesus. Práve minulotýždňovým zápasom prerušil portugalský tím svoju obdivuhodnú šnúru 38 súťažných zápasov bez prehry, naposledy podľahol 23. októbra 2012 Spartaku Moskva v stretnutí Ligy majstrov.
Fenerbahce zase môže vytvoriť nový rekord v EL, keď neprehral už v šiestich po sebe idúcich zápasoch na súperových ihriskách a na dosah má siedmy, čo sa zatiaľ nepodarilo žiadnemu tímu. "Ak by sme postúpili, bol by to veľký krok pre turecký futbal, klub a fanúšikov. To, čo sa nám doteraz podarilo dosiahnuť je naozaj úžasné. Čeliť Benfice v tejto fáze nie je jednoduché, ale spravíme všetko preto, aby sme postúpili. Prečo by sme nemohli vyhrať? Ľudia v Istanbule žijú futbalom, vidíte to na každom kroku," povedal na margo blížiaceho sa zápasu útočník Moussa Sow. Do bojov by mohol teoreticky zasiahnuť aj slovenský reprezentant Miroslav Stoch, ktorý pôsobí vo Fenerbahce, v poslednom čase ale veľa príležitostí nedostáva.

Finále EL sa uskutoční 15. mája v Amsterdame.

Odvetné zápasy semifinále EL 2012/2013:

21.05 Chelsea Londýn - FC Bazilej
/prvý zápas: 2:1, rozhoduje: Jonas Eriksson (Švéd.)/

21.05 Benfica Lisabon - Fenerbahce Istanbul
/prvý zápas: 0:1, rozhoduje: Stephane Lannoy (Fr.)/

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok