Posvätnú japonskú horu zapíšu do zoznamu UNESCO

TA3, TASR
1.5.2013 12:47

Skvelú správu poslala Mezinárodná rada pre pamiatky a sídla, ktorá sa zaoberá ochranou svetového dedičstva. Oznamuje v nej, že pre Fuji odporučila priznanie statusu svetového kultúrneho dedičstva Unesco. Na jeho definitívne potvrdenie, si ale Japonci musia počkať.

Najvyšší vrch Japonska, ikonický Fudžisan, sa pravdepodobne čoskoro dostane na Zoznam svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Odporúčanie však nezískal súbor kultúrnych lokalít v Kamakure, malebnom meste ležiacom neďaleko japonskej metropoly Tokio, píše agentúra AP.
Podľa dnešného vyhlásenia Úradu pre kultúrne záležitosti, spadajúceho pod japonské ministerstvo kultúry, Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla (ICOMOS) odporučila, aby sa vrch Fudžisan stal lokalitou Svetového dedičstva UNESCO.
Oficiálne schválenie sa očakáva na zasadnutí Výboru Svetového dedičstva UNESCO, ktoré sa bude konať v júni v Kambodži. Fudžisan by sa tak stal v poradí už 13. japonskou lokalitou zapísanou do zoznamu.
Vulkanický vrch s nadmorskou výškou 3776 metrov je charakteristický svojím zasneženým končiarom a vyznačuje sa množstvom jazier, národných parkov, chrámov a svätýň v okolí. Týči sa na tichomorskom pobreží krajiny a považuje sa za posvätnú súčasť kultúrnej scenérie Japonska.
K fudžisanským svahom sa každoročne vydá približne 300.000 ľudí, vydávajúcich sa v stopách náboženských pútnikov, ktorí tak robili po celé stáročia. Podľa údajov japonskej Národnej turistickej organizácie prichádza väčšina z nich počas krátkej letnej sezóny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok