Cyperský parlament schválil podmienky záchranného balíka

TA3, TASR
30.4.2013 20:30

Cyperský parlament dnes schválil záchranný plán Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) pre ostrovnú ekonomiku vrátane podmienky výrazných strát pre veľkých sporiteľov a likvidácie druhej najväčšej banky Laiki. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Za dohodu s medzinárodnými veriteľmi hlasovalo zdvihnutím ruky 29 poslancov, 27 bolo proti. Pred hlasovaním vláda varovala, že v prípade neschválenia podmienok dohody bude Cypru hroziť bezprostredný bankrot. Očakáva sa, že prvú tranžu záchranného úveru, ktorého celková hodnota dosahuje 10 miliárd eur, dostane Cyprus v priebehu mája.

Celkovo krajina potrebuje okolo 23 miliárd eur, no od medzinárodných veriteľov dostane len 10 miliárd eur. Zostávajúcich 13 miliárd eur si Cyprus musí zabezpečiť sám, pričom časť z tejto sumy by mali pokryť práve vklady veľkých sporiteľov, teda tých s úsporami nad 100.000 eur.

Za hlasovali vládnuca strana Demokratické zhromaždenie a jej spojenec Demokratická strana, ktoré spolu kontrolujú presne polovicu kresiel. Rozhodujúci hlas navyše im zabezpečil predseda pravicovej Európskej strany Demetris Sylluris. Niekoľko hodín pred hlasovaním poslanci schválili dodatočné opatrenia, medzi ktoré patrí daň z nehnuteľností a zníženie platov vo verejnom sektore.

Vláda aj prezident vyzývali parlament, aby podmienky záchranného plánu schválil, inak ekonomike hrozí kolaps a krajine odchod z eurozóny. Štátna pokladnica je totiž prakticky prázdna. "To, čo od vás žiadame, je prijatie dohody o úvere, ktorá umožní našej krajine dýchať a dá nám šancu prekonať problémy, ktorým momentálne čelíme," vyzval poslancov prezident Nikos Anastasiadis.

Šéf Demokratickej strany Marios Karojan poslancom pripomenul, že ak by existovalo iné riešenie, aj rozhodovanie vládnucich strán by bolo iné. "Bohužiaľ, inú možnosť nemáme," povedal. Komunistická strana AKEL a socialistická EDEK však hlasovali proti s tým, že podmienky dohody s medzinárodnými veriteľmi podkopávajú suverenitu krajiny a povedú k sociálnemu úpadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok