Beatrix vdýchla monarchii nový život, strieda ju Willem-Alexander

TA3, SITA, TASR
30.4.2013 08:03

Holandská kráľovná Beatrix abdikovala. Novým kráľom sa stal jej najstarší 46-ročný syn Viliam Alexander po tom, ako kráľovná podpísala svoju abdikáciu v Kráľovskom paláci v Amsterdame.

Willem-Alexander vďačí za svoju popularitu svadbe s Argentínčankou

Budúci holandský kráľ Willem-Alexander prešiel pozoruhodnou transformáciou od svojho imidžu Casanovu, nevhodného pre nástup na trón, až k serióznemu otcovi rodiny milovaného národom. Žezlo prevezme po svojej matke kráľovnej Beatrix, ktorá v utorok abdikuje. Podľa vlastných slov chce pokračovať v jej tradíciách, no zároveň má v úmysle monarchiu modernizovať. Ako povedal v televíznom rozhovore dva týždne pred ceremóniou, "monarchia sa zmení so spoločnosťou. Musí sa prispôsobiť 21. storočiu." V čase nástupu na trón bude mať Willem-Alexander 46 rokov.

Za veľkú časť svojej popularity vďačí budúci kráľ svadbe s Argentínčankou Máximou Zorreguietovou v roku 2002. Tieň na ich vzťah vrhla len minulosť nevestinho otca, ktorý bol členom argentínskej junty v 70. rokoch. Z tohto dôvodu sa nezúčastnil na ich svadbe a zo solidarity neprišla ani Máximina matka. Na utorkovú ceremóniu v Amsterdame obaja z rovnakého dôvodu opäť neprídu. Samotná Máxima sa do sŕdc Holanďanov prebojovala svojou snahou naučiť sa plynulo ich jazyk ako aj svojou prístupnosťou pre bežných občanov. Budúci kráľ tvrdo pracoval na zlepšení svojho imidžu poznačeného študentskými časmi, keď bol známy častým pitím piva. Willem-Alexander je pilot, má viaceré vojenské hodnosti a je členom Medzinárodného olympijského výboru. Kráľovský pár má spolu tri dcéry.

Kráľovná Beatrix, ktorá tohto roku oslávila 75. narodeniny, uviedla, že dôvodom jej odstúpenia "sú jej narodeniny a 200 rokov monarchie". Deň abdikácie kráľovnej, 30. apríl, je tradične holandský štátny sviatok - Deň kráľovnej, ktorý sa v budúcnosti presunie na 27. apríl, na deň narodenín Willema-Alexandra. Korunovácia sa uskutoční v Novom kostole v Amsterdame. Odchodom Beatrix sa končí storočná vláda žien na holandskom tróne. Willem-Alexander bude prvý muž po Willemovi III., ktorý vládol v krajine až do smrti v roku 1890.

Pozrite si profil nového kráľa Willema Alexandra

Pozrite si profil kráľovnej Beatrix

V štúdiu komentoval abdikáciu kráľovnej Beatrix Benjamin Bossaert -zahraničný lektor z Katedry germanistiky, nederlandistiky a škandinavistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Nástup kráľa Willema-Alexandra komentuje lektor Benjamin Bossaert

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok