Do Jordánska dopadlo niekoľko rakiet, povstalci v Sýrii bojujú o základne

TASR
28.4.2013 19:33

Niekoľko sýrskych rakiet dnes dopadlo do susedného Jordánska. Došlo k tomu v čase, keď Damask obnovil letecké bombardovanie oblastí, ktoré sú v rukách povstalcov a ktoré sa nachádzajú pri jordánskej hranici aj v iných častiach Sýrie.

Do Jordánska dopadlo niekoľko rakiet, povstalci v Sýrii bojujú o základne
SITA

Informovali o tom svedkovia a bezpečnostné zdroje, ktorých v správe citovala tlačová agentúra DPA.

Obyvatelia uviedli, že niekoľko rakiet dopadlo do severojordánskej dediny Tnajbat, čo spôsobilo požiare na niekoľkých hektároch farmárskej pôdy. Jordánske bezpečnostné zdroje potvrdili dopad rakiet a dodali, že nie sú hlásené žiadne obete.

K incidentu došlo necelých 24 hodín po tom, čo sýrske rakety údajne dopadli neďaleko jordánskej dediny Samá Sahrán pri meste Mafrak. V oblasti sa nachádza väčšina z 500.000 Sýrčanov, ktorí našli v Jordánsku útočisko pred dvojročným sýrskym konfliktom.


Medzitým povstalecký zdroj uviedol pre agentúru DPA, že dvaja sýrski generáli vzdušných síl dnes zbehli do Jordánska. Obaja muži preleteli na svojich stíhačkách MiG-21 cez hranicu do mesta Ramtá.


Jordánske bezpečnostné zdroje popreli, že by nejaké sýrske lietadlo dnes pristálo v Jordánsku. Ammán už poskytuje azyl približne 50 sýrskym pilotom vzdušných síl a približne 6000 vojakom.


Tlačová agentúra AP informovala, že sýrski povstalci snažiaci sa o zvrhnutie prezidenta Bašára Asada dnes vedú intenzívne boje s jeho vojakmi - pokúšajú sa dobyť tri vojenské letecké základne na severe krajiny a oslabiť tak nebezpečné nálety režimu.


Povstalci, ktorí sa usilujú dobyť letecké základne už celé mesiace, prenikli v sobotu na rozsiahlu základňu Abú Zuhúr v severozápadnej sýrskej provincii Idlib a na základňu Kwajras v provincii Aleppo. Dnes na oboch základniach prebiehali kruté boje.


Povstalci majú pod kontrolou väčšinu provincií Idlib a Aleppo, ktoré hraničia s Tureckom, ale vláda má stále v rukách niektoré časti, vrátane metropoly provincie Idlib a niekoľkých štvrtí najväčšieho sýrskeho mesta Aleppo.


Povstalci podľa niektorých správ obsadili aj 60 percent základne pre vrtuľníky Mannagh pri hranici s Tureckom a začali ofenzívu zameranú na jej úplné dobytie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok