Desať mŕtvych a desiatky ranených pri výtržnostiach v mexickej väznici

TASR
27.4.2013 21:26

Desať ľudí bolo zabitých a ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia dnes skoro ráno počas výtržností vo väznici La Pila v štáte San Luis Potosí v strednej časti Mexika. Informovali o tom miestni predstavitelia, na ktorých sa v správe odvolávala tlačová agentúra AP.

Desať mŕtvych a desiatky ranených pri výtržnostiach v mexickej väznici
SITA

Štátna polícia oznámila, že medzi väzňami prepukla bitka, ale už obnovila poriadok v bloku s celami. Väzenské zariadenie sa nachádza v štátnom hlavnom meste.

Úrady vyšetrujú príčinu nepokojov a zatiaľ nie je jasné, či väzni patrili k súperiacim drogovým gangom, ktorých vojny a násilnosti sužujú celé Mexiko.

Krvavé výtržnosti opakovane prepukajú v preľudnených mexických väzniciach, keďže sú v nich umiestnení členovia z rôznych drogových gangov a tie bojujú o pašerácke trasy i územia.


Zabíjanie súvisiace s organizovaným zločinom kleslo za prvé štyri mesiace úradovania prezidenta Enriqueho Peňu Nieta o 14 percent na 4249 vrážd. Nieto prevzal úrad vlani v decembri a zaviazal sa, že zmierni násilnosti, ktoré narušujú druhú najväčšiu ekonomiku Latinskej Ameriky.


Bývalý prezident Felipe Calderón počas svojho pôsobenia na poste v rokoch 2006-2012 poslal do boja s drogovými kartelmi armádu. Počas uvedených rokov bolo v bojoch a pri popravách zabitých takmer 70.000 ľudí, ďalších 27.000 osôb je nezvestných, ako uvádzajú oficiálne údaje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok