Skoro 600 kilogramov nefunkčného satelitu mohlo prežiť prechod atmosférou

TA3, TASR
24.9.2011 12:08

Ak boli predpoklady amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) správne, šesťtonový nefunkčný satelit sa už zrútil na Zem.

Skoro 600 kilogramov nefunkčného satelitu mohlo prežiť prechod atmosférou

Šesťtonový nefunkčný satelit sa dnes v skorých ranných hodinách zrútil na Zem, ale nie je zatiaľ známe, kam dopadli jeho trosky. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý sa snaží určiť miesto a čas vstupu satelitu do atmosféry.


NASA ešte v piatok večer miestneho času oznámila, že zúžila na jednu hodinu časový interval, kedy satelit podľa očakávania spadne na Zem - a uviedla, že k tomu dôjde dnes medzi 05.45 h SELČ a 06.45 h SELČ.
Počas tejto hodiny satelit preletel ponad Kanadu a Afriku, ako aj ponad obrovské oblasti Tichého, Atlantického a ďalších oceánov.


Podľa očakávania odborníkov mala väčšina 20-ročnej družice zhorieť počas vstupu do atmosféry. Vedci vopred upozorňovali, že "prežiť" môže 26 trosiek družice Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) s celkovou hmotnosťou kolo 540 kilogramov.


UARS bola vypustená v roku 1991 a jej úlohou bolo sledovanie chemických látok v atmosfére. Postupne však strácala výšku a jej činnosť bola ukončená v roku 2005.


Družica UARS je oveľa menšia ako 123-tonová ruská orbitálna stanica Mir, ktorá zhorela v atmosfére v roku 2001, pričom jej pád nespôsobil žiadne škody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok