Islandské parlamentné voľby ovplyvnia aj vstup krajiny do EÚ

TA3 TASR
27.4.2013 08:20

Islanďania si volia nový parlament. Väčšinu v ňom by mali podľa prieskumov získať opozičné stredopravé strany. To by zrejme znamenalo koniec rozhovorov o pristúpení ostrovnej krajiny k Európskej únii

Islanďania dnes hlasujú v parlamentných voľbách, v ktorých po štyroch rokoch koaličnej vlády sociálnych demokratov a zelených má šancu zvíťaziť pravicová opozícia. Sociálno-demokratická aliancia na čele s premiérkou Jóhannou Sigurdardóttir, ktorá utvorila po víťazstve vo voľbách v roku 2009 vládu s Ľavicovo-zeleným hnutím, prijala celý rad úsporných opatrení s cieľom stabilizovať hospodárstvo ostrovného štátu po krachu viacerých veľkých domácich bánk.

Ekonomiku sa síce podarilo do značnej miery stabilizovať, no podľa predvolebných prieskumov v kampani oslovili voličov najmä opozičné subjekty - konzervatívno-liberálna a euroskeptická Strana nezávislosti a liberálna Progresívna strana. Tie podľa agentúry DPA prisľúbili silne zadlženým domácnostiam odpustenie časti dlhov, ako aj znižovanie daní.

Podľa prieskumov by tieto dve najsilnejšie opozičné strany, ktoré vládli v rokoch 1995-2007, teda v období bankovej deregulácie vedúcej k neudržateľnej miere zadlženia obyvateľstva, mali pohodlne získať väčšinu v 63-člennom parlamente. Okrem spomenutých štyroch najsilnejších strán sa o priazeň 237.000 oprávnených voličov uchádza ďalších 11 politických strán. Jednou z tých, ktoré majú šance prekročiť päťpercentné kvórum na zvolenie, je Pirátska strana. Politológovia dávajú šance na vstup do parlamentu ešte aj vlani založenej strane Jasná budúcnosť, ktorá presadzuje začlenenie Islandu do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok