Od černobyľskej katastrofy uplynulo 27 rokov

SITA, TA3
26.4.2013 08:27

Ukrajina si v piatok pripomenie 27. výročie tragédie v Černobyle, kde v noci z 25. na 26. apríla 1986 počas nevydareného testu nastala jadrová havária. Tá sa dodnes považuje za najväčšie nešťastie svojho druhu, odkedy ľudstvo začalo využívať energiu z jadrových elektrární.

Počas neúspešného testu došlo k prehriatiu a výbuchu jedného z reaktorov, z ktorého začala unikať radiácia. Do vzduchu sa uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý postupoval cez západnú časť Sovietskeho zväzu, východnú Európu a Škandináviu. Boli kontaminované rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Z okolia elektrárne evakuovali asi 200-tisíc ľudí a zariadenie zakryli betónovým sarkofágom. Stovky tisíc ľudí presídlili z oblastí zamorených rádioaktívnym spadom.

Minulý rok sa začala výstavba nového, bezpečnejšieho sarkofágu nad černobyľskou elektrárňou. Pohyblivá oblúková konštrukcia by mala byť hotová v polovici roka 2015 a radiáciu by mala izolovať na ďalších sto rokov. Projekt v hodnote 1,5 miliardy eur je financovaný z peňazí od medzinárodných darcov.

cernobyl-kvety.jpg

Ukrajinci kladú kvety k pamätníku obetí černobyľskej katastrofy. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

cernobyl-skolka.jpg

Opustená a zdemolovaná škôlka v meste Pripjať, ktoré bolo postavené na ubytovanie pracovníkov v elektrárni a ich rodín. (AP Photo / Efrem Lukatsky)

cernobyl-konstrukcia.jpg

Nová konštrukcia začali stavať minulý rok. Bude chrániť a pokrývať sarkofág, ktorý v Černobyle postavili narýchlo hneď po havárii. (AP Photo / Efrem Lukatsky)

Hosť v štúdiu: Pavol Povinec

Černobyľskej tragédii ssme hovorili s Pavlom Povincom, profesorom na Katedre jadrovej fyziky a biofyziky Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý bol v roku 1987 osobne merať úroveň radiácie v oblasti Černobyľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok