Hagel: Sýrsky režim použil chemické zbrane

TASR, TA3
25.4.2013 21:58

Americké spravodajské služby sa domnievajú, že sýrska vláda použila proti povstalcom v menšej miere aj chemické zbrane, konkrétne nervový plyn sarín. Oznámili to dnes minister obrany USA Chuck Hagel a Biely dom.

Podľa šéfa Pentagónu Biely dom dnes dopoludnia listom informoval dvoch senátorov, že jednotlivé tajné služby dospeli "s rôznou mierou istoty" k záveru, že sýrsky režim počas občianskej vojny nasadil "v malom rozsahu" chemické zbrane.

"Porušuje to každý dohovor o vedení vojny," citovala vyjadrenie Hagela pred novinármi v Abú Zabí tlačová agentúra Associated Press. Minister zahraničných vecí USA John Kerry neskôr povedal, že sýrsky režim vykonal dva chemické útoky.

Biely dom však zdôraznil, že hodnotenie spravodajských služieb nestačí a že prezident Barack Obama potrebuje "spoľahlivé a potvrdené" fakty, na základe ktorých by mohol konať, informovala agentúra Reuters.

Obama už skôr varoval vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada pred ďalekosiahlymi následkami v prípade použitia chemických zbraní, ktorým by podľa neho z pohľadu Spojených štátov prekročila "hranicu" - zmenila postoj Washingtonu ohľadom intervencie do konfliktu v
Sýrii.

Opozícia vyzvala Západ na rýchle konanie

Sýrska hlavná opozičná koalícia vyzvala dnes medzinárodné spoločenstvo, aby "naliehavo a rozhodne"konalo v súlade s verejnými vyjadreniami prezidenta USA Baracka Obamu o tom, že použitím chemických zbraní v Sýrii sa prekročí "hranica".

Biely dom a viacerí predstavitelia Obamovej vlády predtým oznámili, že americké spravodajské služby dospeli "s rôznymi mierami istoty" k záveru, že sýrsky štát počas občianskej vojny v krajine dvakrát použil chemické zbrane, konkrétne bojový plyn sarín.

Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl vo vyhlásení apeloval na svetové spoločenstvo, aby sýrskemu režimu dokázalo, že varovania o prekročení hranice nie sú len "prázdne slová", informovala tlačová agentúra AP.

Podľa Západom podporovaného združenia sýrskych opozičných skupín bude režim prezidenta Bašára Asada vnímať nekonanie ako "zelenú" používaniu chemických zbraní vo väčšom rozsahu v budúcnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok