Zeman chce presadiť Klausovú cez premiéra a obísť Schwarzenberga

SITA
24.4.2013 11:31

Český prezident Miloš Zeman chce údajne obísť pre spor o veľvyslanca na Slovensku, kam chce presadiť Liviu Klausovú, ministra zahraničia Karla Schwarzenberga a záležitosť riešiť priamo s premiérom Petrom Nečasom. Ústava mu túto možnosť dáva. Minister uviedol, že pokiaľ to Zeman urobí, TOP 09 opustí vládu.

Zeman chce presadiť Klausovú cez premiéra a obísť Schwarzenberga
ČTK

"Pán premiér si musí uvedomiť, že by to bol jeho posledný akt ako premiéra. A neodišiel by som len ja - to by nikomu neprekážalo - ale celá strana by odišla z koalície i z vlády," povedal minister denníku

Nečas uviedol, že nehodlá narušovať zabehnuté ústavné postupy. Chce zachovať úzus, že veľvyslanca navrhuje minister zahraničia, schvaľuje vláda a menuje prezident s kontrasignáciou premiéra. "V tejto veci musí dôjsť ku konsenzu, pričom prezident podľa ústavy veľvyslanca nenavrhuje. To by znamenalo posun k poloprezidentskému systému, čo odporuje nášmu ústavnému rámcu," vyhlásil premiér. Spor medzi Zemanom a Schwarzenbergom pritom označil za detinský a poškodzujúci Česko.

Konflikt medzi Zemanom a Schwarzenbergom prepukol preto, že prezident si praje, aby sa novou veľvyslankyňou na Slovensku stala Livia Klausová. Narazil ale na odpor u ministra zahraničia, ktorý dlhodobo presadzuje názor, že veľvyslancom by mali byť skúsení kariérni diplomati. Manželka bývalej hlavy štátu Václava Klausa, pôvodom Slovenka, podporila Zemana v prezidentskej kampani.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok