Apple prvýkrát po viac ako 10 rokoch ohlásilo pokles zisku

SITA
24.4.2013 08:56

Americká spoločnosť Apple Inc sa v utorok podvolila tlaku investorov a podelí sa s nimi o väčšiu časť svojho balíka hotovosti vo výške 145 mld. USD. Spoločnosť zároveň ohlásila svoj prvý kvartálny pokles zisku za viac ako desaťročie.

Apple prvýkrát po viac ako 10 rokoch ohlásilo pokles zisku
SITA

Rozšírený kapitálový plán Apple zahŕňa prvú emisiu obligácií v histórii spoločnosti, cieľom ktorej je financovať odkup akcií a vyplatenie vyšších dividend v celkovej hodnote 100 mld. USD do konca roka 2015. To zdvojnásobuje dividendu v porovnaní s uplynulým rokom a robí z Apple najväčšiu spoločnosť vyplácajúcu dividendy na svete. Akcie spoločnosti od septembra 2012, keď dosiahli rekordnú úroveň 702,10 USD, klesli takmer o 44 %, čo trhovú hodnotu Apple skresalo o 280 mld. USD. To je suma, ktorá zodpovedá celej trhovej hodnote spoločnosti Google. Kolaps akcií nahneval investorov a mnohí z nich začali Apple verejne vyzývať, aby sa s akcionármi podelil o väčšiu časť svojej hotovosti.

Kapitálový plán spoločnosť oznámila v rovnakom čase ako informácie o tom, že jej štvrťročný zisk za druhý fiškálny štvrťrok klesol o 18 %. Hoci obrat narástol o 11 %, jeho rast bol výrazne nižší ako v predchádzajúcich rokoch. Extrémne vysoké tempo rastu spoločnosti sa spomalilo, pozícia spoločnosti však ostáva silná, povedal analytikom generálny riaditeľ Apple Tim Cook. "Hoci sme dosiahli dôveryhodný rast a finančný úspech, priznávame, že tempo nášho rastu sa spomalilo a naše marže klesli z výnimočne vysokých úrovní, ktoré sme zaregistrovali v roku 2012," vyhlásil v neobvykle priamočiarom stanovisku Cook. Na tento štvrťrok spoločnosť predpokladá obrat vo výške 33,5 až 35,5 mld. USD.

Akcie spoločnosti po ohlásení kapitálového plánu mierne vzrástli, opäť však poklesli po tom, čo Cook ohlásil, že na jeseň tohto roka a v roku 2014 Apple na trh prinesie "niekoľko naozaj super vecí". Znamená to totiž, že spoločnosť niekoľko najbližších mesiacov ostane bez noviniek, pričom rast jej obratu je silno závislý na uvádzaní nových produktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok