James Murdoch sa ospravedlnil za sledovanie zákonodarcov

TASR
10.11.2011 18:56

Riadiaci pracovník spoločnosti News Corporation James Murdoch dnes vyhlásil, že pracovníci v jeho firme nariadili súkromným detektívom, aby sledovali a preverovali členov britského parlamentného výboru, ktorý vyšetruje škandál s odpočúvaním telefónov.

James Murdoch sa ospravedlnil za sledovanie zákonodarcov

Murdoch dnes už druhýkrát svedčil pred parlamentným výborom v prípade prenikania medzitým zaniknutého britského bulvárneho týždenníka News of The World do mobilných telefónov. Magazín patril spoločnosti News Corporation.

James Murdoch počas viac ako dvaapolhodinového svedectva tvrdil britským zákonodarcom z výboru, že nebol informovaný o zločineckej kultúre v nedeľnom magazíne a že jeho podriadení mu to zatajovali. Uviedol dvoch podriadených - bývalých zástupcov spoločnosti, ktorí jemu a zákonodarcom klamali o rozsahu škandálu s odpočúvaním. Ten otriasol mediálnou ríšou jeho otca Ruperta Murdocha.
"Netušil som o rozsiahlom páchaní trestných činov, o žiadnej z týchto vecí mi nepovedali," povedal Murdoch mladší. Počas druhého svedectva pred parlamentným výborom tak zaujal rovnaký postoj, ako pri prvom svedectve v júli.

Murdochovo opakované popretie, že mal k dispozícii dôležité dôkazy o rozsiahlej kriminalite vo svojej spoločnosti, vyvolali štipľavé poznámky zákonodarcov, ktorí škandál vyšetrujú. "Vy musíte byť prvým bosom mafie v dejinách, ktorý nevedel, že riadi zločineckú organizáciu," vyhlásil labouristický zákonodarca Tom Watson, tvrdý Murdochov kritik.

Murdoch s kamennou tvárou označil poznámku za nepatričnú. Vinu pripísal priamo bývalému editorovi týždenníka News of the World Colinovi Mylerovi a firemnému právnemu poradcovi Tomovi Croneovi. Obaja však už predtým trvali na tom, že Murdocha informovali začiatkom roka 2008 o existencii neochvejných dôkazov, že odpočúvanie mobilných telefónov novinármi zašlo oveľa ďalej, než sa dovtedy vedelo.
Spoločnosť News Corporation predtým iba priznala, že vykonávala sledovanie predstaviteľov verejného života a právnikov zastupujúcich obete v prípadoch odpočúvania.

"Dozvedel som sa o prípade, keď bol sledovaný pán Tom Watson, a vo svetle týchto okolností sa za to úprimne ospravedlňujem," uviedol James Murdoch pred vyšetrovacím výborom. "Nad niečím takým neprižmurujem oči, o niečom takom som predtým nevedel a niečo také nemá miesto v štýle našej práce," dodal. Sledovanie označil sa "nechutné".

Murdoch uviedol, že sledovanie verejných predstaviteľov nariadil bývalý šéf právneho oddelenia firmy Tom Crone. Watson bol jedným z najostrejších kritikov spoločnosti News Corporation, keď prepukol škandál okolo prenikania do odkazových schránok mobilných telefónov ľudí.

Škandál vyšetruje približne 120 policajtov a ďalších príslušníkov. Tí uviedli, že sa skontaktovali s necelou tretinou zo 6000 prípadných obetí časopisu News of the World.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok