Džochar tvrdí, že na útok v Bostone ho naviedol jeho brat

TA3, SITA, TASR
23.4.2013 08:25

Útočníka z Bostonu, Džochara Carnajeva, sudca formálne obvinil z použitia zbrane hromadného ničenia a zo zákerného ničenia majetku s následkom smrti. V prípade dokázania viny, mu hrozí až trest smrti.

O staršieho Carnajeva sa už dávnejšie zaujímali agenti FBI

Agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie si ešte pred niekoľkými rokmi predvolali matku mladíkov podozrivých zo zosnovania minulotýždňových teroristických útokov v Bostone. Zubejdat Carnajevová to v utorok potvrdila v rozhovore pre britskú televíznu stanicu Channel 4 News. Agenti sa jej údajne pýtali na to, či jej starší syn, 26-ročný Tamerlan Carnajev, neudržiaval kontakty s radikálnymi moslimami.

"Sledovali ho - viem to, pretože som s nimi hovorila. Boli v našom dome asi dva- alebo trikrát," uviedla Carnajevová. Ako však dodala, stále trvá na tom, že jej synovia nemajú s bombovými útokmi v Bostone nič spoločné. "To, čo sa stalo, bola hrozná vec," uviedla.

"Ale viem, že moje deti s tým nemajú nič spoločné. Viem to. Som matka. Poznám svoje deti," povedala lámanou angličtinou v telefonickom rozhovore z ruského Dagestanu, kde dlhé roky žije. V inom interview pre britský denník Daily Telegraph zase potvrdila, že spolu s manželom sa chystajú do Spojených štátov, aby Tamerlanovi mohli vystrojiť pohreb v súlade s moslimskými tradíciami.


Rozhovor s Martinom Gronským - forenzným psychológom z Akadémie PZ

Podozrivý z minulotýždňového bombového útoku na účastníkov bostonského maratónu tvrdí, že iniciátorom útoku bol jeho starší brat, ktorého v piatok zastrelila polícia. Devätnásťročný mladík čečenského pôvodu podľa informácií tamojších médií polícii počas predbežného vypočúvania v nemocnici povedal, že jeho o sedem rokov starší brat Tamerlan ho naviedol na útok s cieľom ochrany islamu.

Zároveň uviedol, že za nimi nestojí žiadna medzinárodná teroristická organizácia. Slová Džochara Carnajeva sa dostali na verejnosť krátko po tom, ako ho v pondelok obvinili z použitia zbrane hromadného ničenia, za čo mu v prípade uznania viny hrozí trest smrti.

Mladík, ktorý sa zotavuje z vážnych zranení, sa však vyhol označeniu za "nepriateľského bojovníka", čo by spôsobilo, že by spadal do rovnakej kategórie ako osoby zadržiavané vo väznici na Guantáname. Hovorca Bieleho domu Jay Carney potvrdil, že mladého teroristu budú súdiť občianske súdy.

Podozrivý je navyše americkým občanom a tak ho nemôže súdiť vojenský súd. Americká prokuratúra už stanovila aj termín prvého pojednávania. To by sa v Bostone malo uskutočniť 30. mája.

 

Tamerlan sa v bostonskej mešite hádal s imámom


Jeden z bratov Carnajevovcov, podozrivých z útoku na Bostonský maratón, v uplynulých mesiacoch dvakrát vyvolal spor v bostonskej mešite, keď imám počas kázní povzbudzoval veriacich, aby slávili americké sviatky, ako je Deň nezávislosti či výročie narodenia bojovníka za rovnoprávnosť Martina Luthera Kinga. 

V pondelkovom vyhlásení Islamskej spoločnosti pri Bostonskom kultúrnom centre sa uvádza, že starší z bratov, Tamerlan Carnajev, sa vlani v novembri dohadoval s imámom počas jeho kázne v mešite na bostonskom predmestí Cambridge. Predmetom sporu bolo slávenie amerických sviatkov. 

Situácia sa znova zopakovala v januári, keď Tamerlan Carnajev označil muža oslavujúceho Martina Luthera Kinga za pokrytca. Ľudia zhromaždení v mešite vtedy Carnajeva vyzvali, aby odišiel, uvádza sa vo vyhlásení. Podobný incident sa už viac nezopakoval, aj keď Tamerlan mešitu naďalej navštevoval a zúčastňoval sa na modlitbách a kázňach. 




Džocharovi hrozí aj trest smrti

Teta Tamerlana Carnajeva: Mal problémy dodržiavať islam

Starší podozrivý z bombových útokov na Bostonskom maratóne Tamerlan Carnajev počas svojej vlaňajšej návštevy v domovine predkov na juhu Ruska pravidelne navštevoval mešitu a učil sa čítať Korán, ale len s problémami sa prispôsoboval islamským pravidlám života. Vyhlásila to jeho teta Patimat Sulejmanovová pre tlačovú agentúru AP.

Tamerlan Carnajev (26) sa zdal viac Američanom než Čečencom a "neprispôsobil sa moslimskému životu" na ruskom Kaukaze. Jeho teta uviedla, že keď Carnajev v januári 2012 pricestoval, nosil zimnú čiapku s malým brmbolcom so strapcami, čo by miestny chlap nikdy nenosil. "Donútili sme ho, aby si ju dal dolu," povedala.

Sulejmanovová, s hráškovozelenou šatkou na hlave, uviedla, že jej synovec sa pravidelne modlil a študoval svätú knihu moslimov. "Potreboval to. Bola to preňho potreba," dodala.

Počas návštevy na ruskom Kaukaze sa cez Skype každý deň rozprával so svojou manželkou, rodenou Američankou, ktorá nedávno prestúpila na islam. Občas mu dávala rady, ako správne dodržiavať náboženské zvyky, keď ich porušil.

Sulejmanovová poskytla agentúre AP rozhovor v nedeľu v Machačkale, hlavnom meste Dagestanu. Povedala, že jej synovec uvažoval nad tým, že svoju manželku privedie do Dagestanu. Carnajevova matka uviedla pre AP, že si veľmi užil čas strávený s príbuznými, ale nikdy necestoval do jej rodnej dediny v horskej oblasti Dagestanu, ktorá je baštou extrémne konzervatívnej vetvy islamu známej ako wahhábizmus.

Carnajevovi rodičia a teta rázne popreli, že sa stretol s militantmi alebo že sa cítil pod vplyvom náboženských extrémistov. "Hovorieval: 'Chcem ísť niekde do hôr, byť sám sebou, uniknúť z každodenného života, byť sám,'" povedala Sulejmanovová.

Otec podozrivých bratov Anzor Carnajev vyjadril nádej, že sa tento týždeň vráti do USA. "Chcem obvyklú spravodlivosť. Mám voči polícii mnoho otázok. Viete, ja sám som právnik a chcem si vyjasniť veľa vecí... Chcem spravodlivosť a pravdu," povedal. Rodina oznámila, že chce priviezť Carnajevovo telo späť do Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok