Talianky do finále s Ruskami, Češky bude bez hetriku

TASR, TA3
22.4.2013 15:15

Tenisové reprezentantky Talianska po troch rokoch postúpili do finále Pohára federácie družstiev žien. Šampiónky zo sezón 2007, 2009 a 2010 viedli v semifinále svetovej skupiny na antuke v Palerme po dvojhrách nad víťazkami ostatných dvoch ročníkov Češkami nezvratne 3:1.

V záverečnej štvrtej dvojhre, ktorú pre nepriazeň počasia preložili z nedele na pondelok, si Roberta Vinciová poradila v dueli dvojok oboch tímov s Luciou Šafářovou za 153 minút 6:3, 6:7 (2), 6:3. Štvorhru potom zrušili. "Squadra" bude 2. - 3. novembra bojovať o trofej s Ruskami, ktoré vo víkendovom moskovskom semifinále prekonali Slovenky 3:2 z manka 0:2. Taliansko aj v tomto prípade bude mať výhodu domáceho prostredia. Káder dotvárali grandslamová šampiónka Francesca Schiavoneová a niekdajšia členka Top 10 (a zároveň bývalá líderka deblového hodnotenia) - rekonvalescentka Flavia Pennettová.

Tridsaťročná 12. hráčka svetového rebríčka WTA vo dvojhre Vinciová, líderka deblového renkingu, v otváracom sete proti 26-ročnej ľaváčke Šafářovej (25.) dosiahla brejk na 4:2, pri jeho potvrdzovaní odvrátila jednu hrozbu straty podania. V druhej časti okamžite prerazila servis súperky a potom viedla 2:0, čoskoro však zaostávala 2:3, keď v piatom geme nezužitkovala jeden brejkbal. V ôsmej hre prišla o podanie (3:5), dokázala však vyrovnať na 5:5 aj cez dva setbaly Češky v deviatej hre. Napokon Vinciová získala tri gemy za sebou na 6:5, ale v dvanástej hre sa neodpodávala k triumfu a priebežne sa jej to vypomstilo: v tajbrejku totiž klesla z 1:0 na 1:4 a od stavu 2:4 si už nepripísala ani loptičku. Aj v rozhodujúcej časti stratila domáca tenistka náskok 2:0, ale tentoraz unikla na príjme na 5:3 a koncovku zvládla - zužitkovala tretí mečbal. V štatistike zo vzájomných duelov sa rodáčka z Taranta Vinciová ujala vedenia 3:2 po minisérii dvoch prehier.

Češky vlani v semifinále v Ostrave triumfovali nad Taliankami 4:1. Vtedy sa však hralo na harde pod strechou a zverenkyne kapitána Corrada Barazzuttiho teraz pripomenuli semifinále edície 2010 - na antuke v Ríme vynikli 5:0. Aktuálne vedú v bilancii zo vzájomných súbojov 5:4. Proti Ruskám majú manko 1:5 (z toho 1:3 po ére niekdajšieho Sovietskeho zväzu) a vyrukujú s ambíciou revanšovať sa za predvlaňajší moskovský semifinálový debakel 0:5, ktorý inkasovali na harde pod strechou. Aj po tejto edícii Fed Cupu bude platiť, že čistý hetrik naposledy predviedli Španielky v rokoch 1993 - 1995. 

Svetová skupina - semifinále:

TALIANSKO - ČESKO 3:1, Talianky postúpili do finále
(Palermo, Circolo del Tennis Palermo, antuka vonku) 

Sobota: 
Sara Erraniová - Lucie Šafářová 6:4, 6:2
Roberta Vinciová - Petra Kvitová 6:4, 6:1

Nedeľa: 
Sara Erraniová - Petra Kvitová 6:2, 2:6, 0:6

Pondelok: 
Roberta Vinciová - Lucie Šafářová 6:3, 6:7 (2), 6:3

Pozn.: Zápas Flavia Pennettová, Francesca Schiavoneová - Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká zrušili. Nedeľňajší program sa pre dážď začal neskôr, jeho naplánovaný zvyšok po prvej dvojhre odložili na pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok