Väčšina Rakúšanov je za zrušenie bankového tajomstva pre cudzincov

TASR
20.4.2013 22:23

Väčšina Rakúšanov súhlasí so zmiernením striktných pravidiel v oblasti bankového tajomstva, na ktorom vláda zatiaľ stále trvá. Poukázali na to dva dnes zverejnené prieskumy, o ktorých informovala agentúra Reuters.

Väčšina Rakúšanov je za zrušenie bankového tajomstva pre cudzincov
CTK

Podľa prieskumu, ktorý zverejnil denník Österreich, iba 18 % Rakúšanov chce, aby sa bankové tajomstvo v krajine udržalo v súčasnej podobe, zatiaľ čo druhý prieskum zverejnený týždenníkom Profil uvádza, že za súčasnú podobu bankového tajomstva je len 14 % opýtaných.
Rakúsko sa v poslednom období dostalo pod tlak Európskej únie, aby aj Viedeň poskytovala informácie o účtoch cudzincov v rakúskych bankách. Brusel zvýšil tlak na Rakúsko potom, ako sa pre takýto krok tento mesiac rozhodlo Luxembursko. Rakúsky kancelár Werner Faymann pred časom naznačil, že jeho vláda je pripravená určité informácie o účtoch cudzincov Európskej únii poskytnúť, rakúska ministerka financií Maria Fekterová ale dala najavo, že za udržanie bankového tajomstva v súčasnej podobe "bude bojovať ako levica".
Najnovšie prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že obyvatelia na tejto tradícii až tak netrvajú. Podľa prieskumu zverejnenom v denníku Österreich je za Faymannov kompromis 44 % opýtaných, zatiaľ čo 31 % by bankové tajomstvo zrušilo úplne. Navyše, polovica anketovaných považuje Fekterovej postoj za dlhodobo neudržateľný. Čo sa týka prieskumu v týždenníku Profil, ten ukázal, že 71 % opýtaných je za to, aby Rakúsko poskytovalo Európskej únii informácie o účtoch cudzincov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok