NATO má v Európe nového veliteľa

TASR
20.4.2013 18:29

Generál amerického letectva Philip Breedlove sa stane novým veliteľom síl NATO v Európe. V tejto funkcii nahradí amerického admirála Jamesa Stavridisa. Severoatlantická aliancia to oznámila v piatok v Bruseli.

NATO má v Európe nového veliteľa
SITA

Breedlove doteraz pôsobil vo veliteľskej centrále NATO v nemeckom Ramsteine. Post veliteľa síl NATO v Európe od založenia aliancie v roku 1949 obsadzujú americkí dôstojníci, generálnym tajomníkom NATO je vždy Európan.
Breedloveho nominácia bola oznámená už koncom marca, ale ešte ju musel potvrdiť americký Senát. Breedlove prevezme novú funkciu v polovici mája v belgickom Monse, kde sa nachádza Hlavné veliteľstvo spojeneckých síl v Európe (SHAPE).
Funkciu veliteľa síl NATO v Európe mal pôvodne zastávať americký generál John Allen. Ten však svoju kandidatúru vo februári stiahol. Allena v januári Pentagón zbavil obvinení z profesionálneho zlyhania vo veci výmeny e-mailov s Jill Kelleyovou, ktorá bola jednou z ústredných postáv škandálu okolo generála Davida Petraeusa, bývalého šéfa tajnej služby CIA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok