Slovenky vedú v semifinále nad Ruskami 2:0

SITA
20.4.2013 17:00

Slovenské tenistky vedú po sobotňajších dvojhrách víkendového semifinále svetovej skupiny Pohára federácie 2013 družstiev žien v Moskve nad favorizovanými domácimi Ruskami 2:0.

Slovenky vedú v semifinále nad Ruskami 2:0
SITA

Na postup do finále im stačí jediný úspech z troch nedeľňajších možností. Ešte nikdy v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) neprehrali z náskoku, aký majú teraz.

O vstupný bod pre hostky sa postarala ich jednotka Dominika Cibulková, ktorá na antuke v hale v Športovom komplexe Krylatské zvíťazila nad dvojkou "zbornej" Anastasiou Pavľučenkovovou za 151 minút 5:7, 6:1, 6:4. Následne si Daniela Hantuchová, už dvojnásobná držiteľka Heart Award za prístup k reprezentácii, poradila s líderkou domácich Mariou Kirilenkovou za 103 minút 6:2, 6:4. Čoskoro 30-ročná popradská rodáčka (nar. 23. apríla 1983) pripomenula, že táto súťaž dostáva z nej to najlepšie. Koncepčnejším, súrodejším a cieľavedomejším prejavom naplno vytrestala matný výkon 13. hráčky počítačového poradia. Niekdajšia päťka hodnotenia Hantuchová (aktuálne 75. v systéme) zároveň pripomenula, že proti 26-ročnej snúbenici hokejistu Alexandra Ovečkina to vie: vedie nad ňou už 6:2. Nadviazala na triumf 6:7 (7), 6:3, 6:3 z vlaňajšieho finále v thajskej Pattayi. Dosiahla svoj jubilejný 30. singlový úspech v Pohári federácie (dovedna aj so štvorhrou má štatistiku 35:16).

"Sme tu predsa na to, aby sme zabojovali o postup do finále. Dnes so mnou hrala celá naša lavička a k tomu som cítila podporu od neskutočného kapitána," vyhlásila Daniela Hantuchová v rozhovore na dvorci a dodala: "Vedela som, že na antuke musím rozohrať celý môj repertoár, využiť všetky skúsenosti a zahrať naozaj dobre, pretože Maria je skvelá tenistka. Vedieme po sobote 2:0 a nemohli sme si želať viac, ale musíme si pred nedeľou zachovať ostražitosť, pretože to bude nový deň a ešte nie je rozhodnuté."

Kapitán Sloveniek Matej Lipták povedal: "Ako väčšina som skôr čakal stav 1:1. O to väčšia je moja radosť z toho, že sme takto blízko k postupu do finále, zároveň však stále ďaleko, potrebujeme tretí bod. Je však výborné, že na jeho zisk máme až tri možnosti. Dominikin zápas s Pavľučenkovovou mal vysokú úroveň. Naša hráčka potvrdila, že si vždy počína agresívne a má rada antuku. Od druhého setu našla účinný koncept a v treťom bola o čosi lepšia ako súperka. Daniela proti Kirilenkovej ukázala, aká výnimočná je pre ňu táto súťaž - vo Fed Cupe môže zdolať hocikoho."

Kádre dotvárajú Jekaterina Makarovová s Jelenou Vesninovou, resp. Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová. Práve takéto dvojice nahlásili pri piatkovom žrebe kapitáni Šamiľ Tarpiščev a Matej Lipták na nedeľňajšiu štvorhru (príde na rad po dvoch dvojhrách, celkovo tretej a štvrtej, 21. apríla sa začne hrať o 12.00 h SELČ).

Dvadsaťtriročná Bratislavčanka Cibulková, 15. v renkingu WTA, viedla nad 21-ročnou zverenkyňou Martiny Hingisovej Pavľučenkovovou (19. vo svetovom rebríčku) v tomto ich treťom vzájomnom súboji 1:0, následne prehrávala 1:3 a neskôr aj 3:4 s brejkom, od stavu 5:4 a príjem už nezískala v tomto dejstve ani gem - 5:7. V otváracej hre druhého setu však odolala brejkbalu a následne využila šiestu možnosť uniknúť na 2:0, keď jej pri returne pomohla páska siete. Za stavu 4:0 (vo štvrtom geme prišla Ruska o podanie z náskoku 40:15) stratila Cibulková servis, ale už ju to nezastavilo. Pri jej prvom setbale poslala Pavľučenkovová forhendovú kontru mimo. V tejto fáze zápasu už bola Slovenka razantnejšia, pohyblivejšia aj zanietenejšia ako súperka, vyústilo to do brejku na 4:3 v treťom sete, keď víťazka nedávneho turnaja v mexickom Monterrey Pavľučenkovová pod ťarchou druhej hrozby nebola včas pri bekhendovej kontre a poslala ju za základnú čiaru. Cibulková sa potom cez nepríjemné skóre 0:30 posunula na 5:3. Pri podávaní na triumf mala manko 15:30, keď v zhone predviedla nesprávnu voľbu v podobe lobu, ale preklopila vývoj na 40:30 (pri skrátení na 30:30 k nej bola zhovievavá páska) a Ruska vo výmene pokazila hrateľný forhend.

"Pavľučenkovová je skvelá hráčka a ja som šťastná, že som proti nej zvládla tento obrat. Je to obrovské víťazstvo pre mňa aj náš tím a krajinu. Spočiatku som bola trochu nervózna, ale neprestala som sa povzbudzovať a snažiť sa o úspech. Som rada, že som tento dôležitý zápas napokon vyhrala," povedala v interview ešte na kurte pre spravodajstvo Fed Cupu Cibulková, ktorá mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 31:53, Ruska 35:65. Slovenku nezastavilo 7 dvojchýb, Pavľučenkovová ich spáchala 6. Víťazka nedoplatila ani na slabšiu efektivitu v kľúčových situáciách - zužitkovala len 6 z 18 brejkbalov proti výkazu 4/5.

"Po prvom sete, keď mi ľahšie odišli tri gemy od stavu 5:4, som sa začala ešte viac hecovať. Vďaka tomu som sa dostala nazad. Akoby som si až vtedy naplno uvedomila, že je to Fed Cup a hrám za Slovensko. Vo zvyšku som si viac vstupovala do dvorca a dôslednejšie som súperku tlačila, to mi vyhralo tento úžasný zápas. Za stavu 3:0 v druhom sete som pri zmene strán bola na seba nahnevaná, lebo som stále málo chodila do returnov, zbytočne som pri nich odstupovala. Celkovo rozhodla moja väčšia trpezlivosť a zároveň odvaha. Boli to veľké emócie a som strašne šťastná, že som to dokázala. Verím, že to celému družstvu dodá sebavedomie," povedala Cibulková pre RTVS.

"Nasti nevychádzalo prvé podanie, čím súperke poskytovala výhodu. Z tohto dôvodu vyplytvala veľa síl v prvom sete, a hoci ho napokon vyhrala, Cibulková sa dokázala pozviechať. Prejavilo sa to na výsledku druhého setu, v ktorom sa Pavľučenkovovej toho veľa nevydarilo. V určitých fázach som mala pocit, že by to chcelo aktívnejší a odvážnejší prístup - taký, akým sa prezentovala Cibulková. Slovenka sa nepretržite usilovala hrať agilne," cituje portál Championat Jelenu Lichovcevovú, členku realizačného štábu Rusiek.

Semifinalistka parížskeho antukového grandslamového Roland Garros 2009 Cibulková nadviazala proti členke Akadémie Patricka Mouratogloua vo francúzskej metropole Pavľučenkovovej na triumf 7:6 (5), 2:6, 6:0, ktorý dosiahla na jeseň 2010 na Kremeľskom pohári práve v Moskve. V štatistike sa ujala vedenia 2:1, takisto v sezóne 2010 prehrala v Tokiu dva razy 5:7. Priamo vo Fed Cupe zmazala nepríjemnú spomienku na február, keď v Niši musela odstúpiť - na prahu víťazstva - zo zápasu s Vesnou Doloncovou pre kŕče. V Pohári federácie má teraz skóre 18:15, z toho vo dvojhre 17:9. Debutovala už v roku 2005.

V druhom semifinále súbežne hrajú na antuke v Palerme Talianky a víťazky ostatných dvoch ročníkov Fed Cupu Češky. Domáce vedú po sobote 2:0, keď Sara Erraniová zdolala Luciu Šafářovú 6:4, 6:2 a Roberta Vinciová prekonala Petru Kvitovú 6:4, 6:1. Finále sa uskutoční 2. - 3. novembra. Rusko ani Slovensko by v ňom s určitosťou nemalo výhodu domáceho prostredia.

Rusky vyrukovali proti Slovenkám bez terajšej dvojky svetového rebríčka Marie Šarapovovej, niekdajšej dvojky renkingu Svetlany Kuznecovovej či univerzálky Nade Petrovovej. Dvojnásobná grandslamová finalistka Vera Zvonarevová po operácii ramena asi vynechá celý zvyšok sezóny.

Zápas Rusko - Slovensko je tretí vzájomný. "Zborná" zatiaľ vedie 2:0. Najprv triumfovala 3:2 na antuke Olympijského štadióna v Moskve v júlovom semifinále ročníka 1999. Práve v tomto zápase debutovala vo Fed Cupe Hantuchová, ktorá medzičasom už má za sebou 50 vystúpení (34:16) a môže dosiahnuť svoj 30. úspech vo dvojhre (29:12). Rusky mali navrch - znova 3:2 - aj v júli 2001 v Bratislave v 2. kole. Vtedy sa ešte hralo s iným formátom a víťazky postúpili na finálový turnaj do Madridu medzi osem najlepších. V tomto prípade sa rozhodnutie zrodilo až vo štvorhre, v ktorej Karina Cíleková-Habšudová a Henrieta Nagyová nestačili na Jelenu Lichovcevovú s Petrovovou, dohrávalo sa až v pondelok. Singlové body domácich získali Hantuchová a Nagyová, obe však na antuke starého centrálneho dvorca v "jame" na Slovane (ešte pred výstavbou terajšieho objektu Národného tenisového centra) prehrali s Jelenou Dementievovou. Z nespomenutých hráčok vtedy boli v kádroch aj Lenka Dlhopolcová a Lina Krasnorucká, kapitánmi Peter Vajda a Tarpiščev.

Slovensko je víťazom Fed Cupu 2002, Rusko sa radovalo v sezónach 2004, 2005, 2007 a 2008. Vlani prehralo v moskovskom semifinále so Srbskom 2:3. Medzi elitou hrá 15. rok bez prerušenia. Zaujímavosťou je fakt, že Slovenky po čerstvejšom nezdare proti Ruskám dosiahli 5 triumfov za sebou, v rámci tejto šnúry získali trofej. Rusko je na 3. priečke vo fedcupovom renkingu ITF, Slovensku patrí 5. pozícia. 

Svetová skupina - semifinále:

RUSKO - SLOVENSKO 0:2 po sobotňajších dvojhrách 
(Moskva, antuka v hale v Športovom komplexe Krylatské) 

Dvojhry:

Anastasia Pavľučenkovová - Dominika Cibulková 7:5, 1:6, 4:6 za 151 minút (63, 42, 46)
Maria Kirilenková - Daniela Hantuchová 2:6, 4:6 za 103 minút (48, 55)

 

Jekaterina Makarovová, Jelena Vesninová - Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok