Slovensko bude mať do konca júna dve nové veľvyslanectvá

TASR
20.4.2013 10:24

Slovensko zriadi do konca júna dva nové zastupiteľské úrady (ZÚ). Jeden v Tunisku (Tunis) a ďalšie v Moldavsku (Kišiňov). Do konca tohto roka plánuje rezort diplomacie otvoriť aj veľvyslanectvo v Spojených arabských emirátoch (Abú Zabí).

Slovensko bude mať do konca júna dve nové veľvyslanectvá
SITA

Rozpočet ministerstva to však nezaťaží, keďže financie ušetrí zatvorením ZÚ v Malajzii (Kuala Lumpur). "Celé to bolo kalkulované tak, že za jeden zatvorený úrad otvoríme tri nové," vysvetlil pre TASR hovorca ministerstva Boris Gandel s tým, že pôjde o malé úrady. Navyše v hlavnom meste Tuniska vlastí Slovensko na tento účel využiteľnú budovu. SR je jedinou krajinou Vyšehradskej štvorky, ktorá nemá v Moldavsku svoj ZÚ. Pokrýva ho z rumunskej Bukurešti.

Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu ostávajú naďalej zatvorené zastupiteľné úrady v Sýrii a Líbyi. Veľvyslanectvo v Damasku ministerstvo zahraničných vecí (MZV) dočasne uzavrelo v marci 2012. Jeho pracovníci sa dočasne presunuli do Bejrútu v Libanone, kde funguje detašované pracovisko. "Podobné riešenie prijali aj mnohé iné krajiny. Obnovenie jeho činnosti predpokladáme, len čo to umožní bezpečnostná situácia v Sýrii," priblížil Gandel.

Podobne je na tom veľvyslanectvo v Tripolise, ktoré dočasne prerušilo svoje pôsobenie pre prebiehajúcu občiansku vojnu v Líbyi vo februári 2011. Jej pracovníci boli evakuovaní. Líbyu diplomaticky pokrýva ZÚ SR v egyptskej Káhire. Ministerstvo podľa Gandela dôkladne vyhodnocuje otázku jeho znovuotvorenia, pričom dôležitými aspektmi sú rozpočtové možnosti a bezpečnosť. "Činnosť ZÚ v Tripolise obnovíme, hneď ako to umožnia okolnosti," avizoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok