Rusko zverejnilo oficiálnu simuláciu leteckej havárie v Jaroslavli

TASR
10.11.2011 11:53

Rekonštrukcia, ktorú dnes priniesol český server idnes.cz, zachytáva posledné okamihy tragického letu vrátane prepisov rozhovoru posádky a letových záznamov.

Rusko zverejnilo oficiálnu simuláciu leteckej havárie v Jaroslavli

Ruský Medzinárodný letecký výbor (MAK) zverejnil oficiálnu počítačovú simuláciu havárie lietadla Jak-42 pri Jaroslavli, pri ktorej v septembri zahynul aj slovenský hokejista Pavol Demitra. Rekonštrukcia, ktorú dnes priniesol český server idnes.cz, zachytáva posledné okamihy tragického letu vrátane prepisov rozhovoru posádky a letových záznamov.

Stroj Jak-42 sa na počítačovej simulácii rozbieha po štartovacej dráhe a pomaly naberá rýchlosť. Avšak príliš pomaly a piloti sa dohadujú, v čom je chyba.

"Asi sme málo uvoľnili stabilizátor," domnieva sa jeden z nich. Potom lietadlo prejde na koniec dráhy a pomaly sa odlepí od zeme. "Čo to vyvádzaš! Andriucha!" ozve sa výkrik v kabíne a záznam sa končí.
Stroj s členmi hokejového tímu Lokomotiv Jaroslavľ sa potom prudko zdvihol, stratil rýchlosť a spadol na ľavé krídlo. V jeho troskách zahynulo 44 ľudí.

Podľa záverečnej správy MAK-u, zverejnenej minulý týždeň, môže za tragédiu chyba jedného z pilotov, ktorý pri štarte nevedomky brzdil. Český odborník na letecké nehody Josef Procházka, ktorý miesto nehody navštívil, však upozorňuje, že za nehodou stojí celá séria nešťastných náhod, pripomenul český spravodajský server.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok