V hlavnom meste dnes štartuje štvordňové podujatie Bratislava pre všetkých

TASR
18.4.2013 09:17

Svojimi prvými podujatiami štartuje dnes v hlavnom meste akcia Bratislava pre všetkých. Začína sa burzou kníh aj výstavami fotografií slovenskej metropoly. Cez víkend už po desiaty raz samospráva otvorí dvere do svojich inštitúcií všetkým zadarmo.

V hlavnom meste dnes štartuje štvordňové podujatie Bratislava pre všetkých
SITA

Podujatie dnes o 08.00 h odštartoval už siedmy ročník Bratislavskej burzy kníh. Na svojom nádvorí na Klariskej ulici ponúka Mestská knižnica v spolupráci s ďalšími bratislavskými knižnicami knihy za pár centov. Čitatelia v prvý minuloročný deň burzy takto nakúpili vyše 3300 kníh a utŕžilo sa viac než 1300 eur. Po knihu na Klariskú si môžu Bratislavčania prísť dnes do 19.00 h a burza bude na nádvorí až do stredy 24. apríla.
Mestské múzeum i Primaciálny palác dnes otvoria výstavy diel o Bratislave. V Justiho sieni môžu Bratislavčania uvidieť diela zo zákutí historického centra mesta od súčasného slovenského maliara Petra Zelenáka. Vernisáž je o 17.00 h.

V Starej radnici si návštevníci zase môžu porovnať, ako sa zmenilo hlavné mesto za posledných 20 rokov. O 16.00 tam totiž otvoria panelovú výstavu o premenách Bratislavy od roku 1993 do 2013. "Je pripravená z fotografií známych aj menej známych fotografov. predpokladáme, že by mohla byť aj putovná, ponúkneme ju slovenským inštitútom a veľvyslanectvám v zahraničí," uviedol riaditeľ Múzea mesta Bratislavy Peter Hyrros. Svoj archív fotografií do nej ponúkla aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Vernisáž k výstave sa začne netradične, a to verejnou besedou pod názvom Boli sme pri tom... Bratislava 1993 – 2013. V Starej radnici dnes taktiež otvoria aj výstavu zosnulého fotografa Karola Kállaya. Bratislavčania budú môcť vidieť fotografie z autorovej knihy Bratislava moja, ktoré zachytávajú atmosféru povojnového mesta v rokoch 1944 až 1964. "Sme prví, ktorí majú možnosť okrem publikovanej knihy prezentovať tieto fotografie, doteraz neboli nikdy vystavované," podotkol Hyrros.

Zadarmo sa plaviť na Dunaji, odviesť lanovkou zo Železnej studničky na Kamzík alebo bez lístka navštíviť múzeum či zoologickú záhradu. Aj to budú môcť Bratislavčania počas víkendu. Svoje dvere im otvorí aj primátor Milan Ftáčnik a prezrieť si budú môcť reprezentačné priestory Primaciálneho paláca s obrazárňou a unikátnymi gobelínmi. Celý program štvordňového podujatia nájdu Bratislavčania na webovej stránke samosprávy www.bratislava.sk.

Jednotiacou myšlienkou tohtoročného podujatia je 20. výročie Bratislavy ako hlavného mesta SR. Mesto si chce však tiež pripomenúť 450. výročie od prvej kráľovskej korunovácie, kedy bol za kráľa korunovaný Maximilián II a vtedajší Prešporok sa stal hlavným mestom Uhorského kráľovstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok