Novým prezidentom Venezuely sa stal Chávezov obľúbenec Maduro

TASR, TA3
15.4.2013 07:01

Novým prezidentom Venezuely sa v nedeľňajších voľbách stal Nicolás Maduro, ktorého si za svojho nástupcu vybral v marci zosnulý Hugo Chávez. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré dnes ráno zverejnila volebná komisia CNE po sčítaní viac ako 99 percent hlasov.

Päťdesiatročný Maduro však zvíťazil len tesným rozdielom necelých dvoch percent. Podľa CNE získal 50,66 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho o desať rokov mladší opozičný kandidát Capriles si získal dôveru 49,07 percenta Venezuelčanov.

Capriles si tak svoj výsledok zo 7. októbra 2012, keď ho s 55 percentami hlasov porazil práve Chávez, zlepšil približne o päť percent, na zmenu moci to však nestačilo. Účasť voličov dosiahla okolo 78 percent, bola teda o niečo nižšia ako vlani.

Vzhľadom na tesný výsledok volieb Maduro, inak bývalý minister zahraničných vecí, v prvej reakcii uviedol, že je ochotný nechať prerátať odovzdané hlasy a vyzval obyvateľov na zachovanie pokoja. Pred voľbami povedal, že pokračovať v Chávezom začatej "bolívarovskej revolúcii" a upevňovaní socializmu. Jeho mandát trvá do roku 2019.

"Nechceme násilie, chceme mier," povedal Maduro v prejave k národu. "Chcú (opozícia) kontrolu, my ju vítame ... Formálne som požiadal národnú volebnú komisiu, aby vykonala kontrolu."
Capriles v nedeľu varoval pred údajnou snahou "zmeniť vôľu vyjadrenú ľudom" v nedeľňajších voľbách hlavy štátu. Požadoval, aby volebné orgány formálne vyhlásili koniec hlasovania. Volebné miestností sa zatvorili v nedeľu po 12 hodinách o 18.30 miestneho času (dnes o 0.30 h SELČ), ale tam, kde ešte čakali v radoch voliči, sa hlasovanie predĺžilo.

O priazeň takmer 19 miliónov voličov sa uchádzalo sedem kandidátov. Hlavnými favoritmi však boli Maduro a Capriles. Pred voľbami neboli povolené prieskumy verejnej mienky a nebol stanovený termín zverejnenia prvých predbežných oficiálnych výsledkov. Na hlasovanie dozeralo 3435 miestnych a 240 medzinárodných pozorovateľov.

Chávez bol pri moci 14 rokov. Po víťazstve vo vlaňajších voľbách sa však jeho zdravie od polovice decembra prudko zhoršilo do takej miery, že nikdy oficiálne nezačal nové šesťročné funkčné obdobie. Chávez zomrel v Caracase 5. marca na rakovinu, keď sa predtým chodil niekoľko mesiacov liečiť na Kubu. Tieto prezidentské voľby sprevádzali masívne útoky hackerov na webovú stránku volebnej komisie a twitterové kontá Madura a vládnucej socialistickej strany.

Capriles sa obáva podvodov

Prezidentských kandidát venezuelskej opozície Henrique Capriles varoval pred údajnou snahou "zmeniť vôľu vyjadrenú ľudom" v nedeľňajších voľbách hlavy štátu.
"Snažia sa hlasovať v uzavretých volebných miestnostiach," uviedol Capriles na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

Capriles požadoval, aby volebné orgány formálne vyhlásili koniec hlasovania. Volebné miestností sa zatvorili v nedeľu po 12 hodinách o 18.30 miestneho času (dnes o 0.30 h SELČ), ale tam, kde ešte čakali v radoch voliči, sa hlasovanie predĺžilo. Pred voľbami neboli povolené prieskumy verejnej mienky a nebol stanovený termín zverejnenia prvých predbežných oficiálnych výsledkov.

"Vláda je zúfalá. Oznámi výsledky, ktoré neexistujú,"
napísal Capriles na Twitteri. Madurov tábor Caprilesove obvinenia odmietol a zdôraznil, že uzná "akékoľvek" výsledky. "Ak antichávezovský tábor vyhrá o jeden hlas, priznáme porážku, ale ak my vyhráme aspoň o jeden hlas, budeme obhajovať tento náskok s ľuďmi na uliciach," povedal podľa agentúry DPA koordinátor Madurovej kampane Jorge Rodriguez.

Účasť na voľbách bude zrejme vysoká. Dve hodiny pred zatvorením volebných miestností odovzdalo svoj hlas 13,5 milióna voličov, uviedol Madurov tábor. Na hlasovanie dozeralo 3435 miestnych a 240 medzinárodných pozorovateľov.

Chávez porazil Caprilesa vo vlaňajších októbrových prezidentských voľbách, ale už od polovice decembra sa jeho zdravie prudko zhoršilo do takej miery, že nikdy oficiálne nezačal nové šesťročné funkčné obdobie. Chávez zomrel v Caracase 5. marca na rakovinu. Tieto prezidentské voľby sprevádzali masívne útoky hackerov na webovú stránku volebnej komisie a twitterové kontá Madura a vládnucej socialistickej strany.

Profil Nicolása Madura

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok