Karzai kritizoval spojenecké sily pre porušovanie ľudských práv

TASR
14.4.2013 11:46

Afganský prezident Hámid Karzaj označil za porušenie ľudských práv vzdušný útok jednotiek medzinárodnej misie ISAF, pri ktorom zahynulo 17 civilistov vrátene 12 detí, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Karzai kritizoval spojenecké sily pre porušovanie ľudských práv
SITA

"Neakceptujeme žiadne vzdušné útoky v obývaných územiach, bez ohľadu na toho, o čie útoky ide a s akým cieľom," uvádza sa v Karzajovom vyhlásení, zverejnenom v sobotu večer.
K incidentu došlo 6. apríla v provincii Kunar. Afganské jednotky a vojakov NATO prekvapili príslušníci Talibanu pri pátraní po dvoch povstaleckých veliteľoch.
Pri útoku zahynul americký poradca a vojaci NATO požiadali o vzdušnú podporu. Na vyšetrovaní prípadu zo strany medzinárodných jednotiek sa stále pracuje, výsledok ešte nie je, uviedol hovorca jednotiek ISAF.
Karzaj zo zabitia civilistov obvinil jednotky vedené NATO, ale tiež odsúdil použitie civilných osôb ako štítov v ich vlastných domoch, čím sa militanti kryli.
Vláda provincie Kunar pred týždňom uvádzala, že bolo 11 obetí. Afganská delegácia, ktorá prípad vyšetrovala priamo na mieste, však informovala, že civilných obetí bolo viac, ako sa pôvodne predpokladalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok