Premier League otvára dvere Jastrabiemu oku

SITA, TA3
11.4.2013 20:00

Kluby najvyššej anglickej futbalovej súťaže schválili zavedenie spätného overovania polohy lopty v blízkosti bránkovej čiary. Voľba padla na systém Hawk-Eye známy z tenisu či kriketu, ktorý pracuje na báze sledovania dráhy lopty vysokorýchlostnými kamerami.

Premier League otvára dvere Jastrabiemu oku
SITA

Elektronického pomocníka podporovala aj anglická Futbalová asociácia (FA). "Vždy som si vravel, že je to ideálny spôsob, ako by mal futbal využiť výdobytok techniky. Technológia, ktorá nám povie: ´Áno, lopta prešla za čiaru´, má podľa mňa pre futbal zásadný význam," povedal generálny sekretár FA Alex Horne.

Medzinárodná futbalová federácia začiatkom apríla vybrala pre Pohár konfederácií 2013 v Brazílii nemecký systém GoalControl-4D GmbH. Okrem neho a podobným spôsobom pracujúceho "Jastrabieho oka" sú držiteľmi licencie aj výrobcovia GoalRef a Cairos (zhodne sú založené na báze magnetických polí). Angličania majú s Hawk-Eye skúsenosť, použili ho vlani v prípravnom medzištátnom stretnutí s Belgickom vo Wembley.

"Som za, takisto, ako aj predstavitelia ostatných klubov. Všetkým sa táto idea pozdáva," uviedol šéf Stoke City Peter Coates pre televíziu Sky Sports a dodal: "Preferovali sme túto technológiu a myslím si, že je to správna voľba."

Angličania majú s neuznanými gólmi skúsenosti z minulosti, regulárny gól Franka Lamparda im nezapočítali v osemfinále MS 2010 v Juhoafrickej republike, keď sa strela záložníka FC Chelsea odrazila od brvna nemeckej bránky za čiaru.

"Premier League bude prvou dlhodobou súťažou v Európe, ktorá zavedie túto technológiu," tešil sa bývalý viceprezident FC Arsenal a FA David Dein na konferencii Soccerex v anglickom Manchestri. "Rozhodcovia potrebujú pomoc, kamery vždy zdolajú oči. Každému arbitrovi v najvyššej súťaži sa pozdáva táto novinka," dodal Dein.

Prvý test na klubovej úrovni je naplánovaný na medzisezónny Community Shield, čo je anglická obdoba superpohára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok