Brtva z kauzy nebankoviek je právoplatne odsúdený za spreneveru

TASR
11.4.2013 15:58

Dávid Brtva z kauzy tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia zostane za mrežami, aby si odsedel zvyšok trestu za spreneveru.

Brtva z kauzy nebankoviek je právoplatne odsúdený za spreneveru

Najvyšší súd o tom dnes rozhodol a zamietol jeho sťažnosť voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Brtva podľa obžaloby chcel odčerpať peniaze z Horizontu, a preto dal zaplatiť faktúru za fiktívne služby.

"Najvyšší súd SR uznesením z 11. apríla 2013 odvolanie obžalovaného Dávida Brtvu ako nedôvodné zamietol, keďže napadnutý rozsudok považoval za zákonný vo všetkých jeho výrokoch a rovnako tak konanie, ktoré mu predchádzalo," potvrdila Kancelária predsedu NS SR. NS rozhodoval o Brtvovom odvolaní po druhý raz. Pri prvom 19. januára 2012 totiž porušil jeho práva. Obžalovaný chcel byť prítomný na verejnom zasadnutí, ale zo zdravotných dôvodov sa nemohol zúčastniť. Súd rozhodol bez neho. Brtvov obhajca potom podal dovolanie a bol úspešný. Na dnešné verejného zasadnutie predviedla obžalovaného justičná stráž.

Brtvu odsúdil ŠTS v novembri 2010 za spreneveru 5,6 milióna korún na päť rokov odňatia slobody. Stíhanie za spreneveru bolo súčasťou kauzy tunelovania nebankových subjektov. Špecializovaný súd však vtedy rozhodol, že vec sprenevery vylúči na samostatné konanie a ukončí. Dávid Brtva predtým strávil vo vyšetrovacej väzbe takmer päť rokov, pre neho to však vtedy znamenalo, že do väzenia s minimálnym stupňom stráženia sa má vrátiť na 3,5 roka, aby si trest odsedel.

Brtva na špecializovanom súde vinu zo sprenevery odmietal. Tvrdil, že za ňou stojí človek, ktorého splnomocnil na disponovanie s bankovým účtom. Podľa obžaloby boli pod jeho dohľadom najskôr prevedené peniaze z účtu jednej firmy na účet druhej, potom vybraté v hotovosti a použité na zaplatenie fiktívnych prác.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok