Nový kenský prezident Uhuru Kenyatta zložil prísahu

TA3, TASR
9.4.2013 16:55

Uhuru Kenyatta zložil dnes prísahu ako prezident Kenskej republiky. Slávnostnému aktu v športovom komplexe v Nairobi sa prizerali tisíce ľudí vrátane hláv štátov a vlád a diplomatov. Sľub dnes zložil aj Kenyattov viceprezident William Ruto.

Nový kenský prezident Uhuru Kenyatta zložil prísahu
SITA

Prísahám relatívne mladej dvojice politikov - Kenyatta má 51 rokov a Ruto 46 rokov -, ktorí budú viesť Keňu ako hospodársky najvýznamnejšiu krajinu východnej Afriky, predchádzali modlitby moslimského imáma a kresťanského pastora.

Medzi hosťami inaugurácie bol juhoafrický prezident Jacob Zuma, jeho kolega z Ugandy Yoweri Museveni, ako aj zástupcovia štátov Perzského zálivu a Číny. Pozvaný bol aj sudánsky prezident Umar Bašír, ktorý je hľadaný Medzinárodným trestným súdom (ICC), ale podľa agentúry DPA nebol medzi prítomnými.

Pred ICC v Haagu sa majú dostaviť i obaja najvyšší predstavitelia Kene - Kenyatta v júli a Ruto v máji -, pretože sú podozriví zo zodpovednosti za etnické násilnosti, ktoré Keňa zažila v rokoch 2007-08 ako dôsledok volieb. O život vtedy prišlo vyše 1000 ľudí a svoje domovy muselo opustiť viac ako pol milióna presídlencov.

V roku 2010 Keňa prijala novú ústavu, ktorá má zabrániť sporom na základe kmeňovej príslušnosti. Počas kampane pred marcovými voľbami západné štáty upozorňovali na dôsledky, ktoré by mohli pre krajinu vyplynúť v prípade, že by bol za prezidenta zvolený kandidát podozrievaný ICC zo spáchania zločinov. Väčšina európskych štátov aj preto vyslala na dnešnú inauguráciu len nižšie postavených úradníkov svojich veľvyslanectiev.

Pôvodne sa Kenyattova inaugurácia mala konať už v marci, ale výsledky volieb napadol na súde jeho hlavný vyzývateľ, 68-ročný  Raila Odinga. Jeho sťažnosť však súd nedávno zamietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok