Výsledky volieb v Čiernej Hore sú tesné

TASR TA3
7.4.2013 08:58

Výsledok prezidentských volieb v Čiernej Hore môže byť veľkým prekvapením, keďže ani hodinu po uzavretí volebných miestností nie je jasné, kto je víťazom.

Vládnuca Demokratická strana socialistov (DPS) v nedeľu večer vyhlásila za víťaza hlasovania svojho kandidáta Filipa Vujanoviča, ktorý podľa jej odhadov získal 53 percent hlasov, kým jeho protikandidát Miodrag Lekič 43 percent hlasov. Predbežné výsledky zverejnené DPS sa opierajú o výsledky sčítania asi 70 percent odovzdaných hlasov.
Opozičný Demokratický front na základe paralelného sčítania dospel k záveru, že Lekiča volilo 50,5 percenta voličov, kým Vujanoviča 49,5 percenta voličov.
Lekičov štáb už pri prvých odhadoch deklaroval, že čiastkové výsledky vypovedajú o tom, že voľby sú veľmi tesné.
Vujanovič (58) vyhral prezidentské voľby už v rokoch 2003 a 2008. V rokoch 1998-2002 pôsobil aj vo funkcii predsedu vlády. Lekič (65) je bývalým diplomatom a veľvyslancom Čiernej Hory v Ríme. Lekič kandidoval s podporou opozície. Tá je síce rozštiepená, ale do prezidentských volieb šla zjednotená.

Na voľbách sa podľa agentúry DPA zúčastnilo približne 64 percent voličov.
Priebeh hlasovania sledovalo 122 pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Rady Európy. Prítomní boli i pozorovatelia mimovládnych organizácií z Ruska a Bieloruska, Golos a Belarus Watch, na monitorovaní volieb sa však nepodieľajú zástupcovia domácich mimovládnych organizácií.

O voľbách a politickej situácii v Čiernej Hore sme sa rozprávali s Tomášom Strážayom zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku

Vujanovič, blízky spojenec dlhoročného premiéra Mila Djukanoviča, bol od roku 2003 prezidentom už dve funkčné obdobia, čo je maximálna možná doba stanovená čiernohorskou ústavou.

Ústavný súd mu však napriek tomu povolil opäť kandidovať, pretože prvýkrát voľby vyhral ešte predtým, než sa Čierna Hora oddelila od Srbska a stala nezávislým štátom.

Agentúry uskutočňujúce prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že 48-ročný Vujanovič hladko porazí 65-ročného Lekiča, ktorý má podporu opozície. Tá je síce normálne rozštiepená, do prezidentských volieb však ide zjednotená.


Voľby potrvajú do 20.00 h SEČ a môže sa na nich zúčastniť približne 512.000 oprávnených voličov, približuje agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok