Srbská pravoslávna cirkev odmieta dohodu s Kosovom

TASR
6.4.2013 17:34

Srbská pravoslávna cirkev a tamojší nacionalisti apelovali na vedúcich štátnych a vládnych činiteľov, aby nepodpísali dohodu s Kosovom, návrh ktorej predložila Európska únia.

Srbská pravoslávna cirkev odmieta dohodu s Kosovom
SITA

"Žiadne srbské vedenie nemá právo alebo mandát súhlasiť s danými podmienkami," konštatuje sa v otvorenom liste patriarchu Irineja, hlavy srbskej pravoslávnej cirkvi, ktorý zverejnili dnes v Belehrade.
Proti podpísaniu dohody demonštrovalo v uliciach Belehradu asi 3000 srbských nacionalistov.

Rozhodnutie Srbska o prijatí alebo odmietnutí plánu na riešenie severokosovskej problematiky možno podľa informácií verejnoprávnej srbskej televízie RTS očakávať v pondelok popoludní, po rokovaní vedenia vládnej Srbskej pokrokovej strany (SNS).
Belehrad čelí podľa dnešnej informácie periodika Informer, blízkeho SNS, "škandalóznemu" tlaku Európskej únie. Materiál o súčasných úvahách vedenia krajiny sa v novinách objavil pod titulkom "Chcú nám zobrať všetko a nedávajú nám za to nič".
Ak by aj Srbsko akceptovalo plán, ktorý by mal zabezpečiť začlenenie Srbmi obývaných oblastí na severe Kosova do tejto krajiny, ani tak podľa Informeru nemožno očakávať otvorenie prístupových rokovaní s Bruselom skôr než v máji 2014.

Podľa informácií dnešného vydania denníka Blic je srbský prezident Tomislav Nikolič proti akceptovaniu plánu, vicepremiér a jeho nástupca na čele SNS Aleksandar Vučič za prijatie plánu, kým premiér Ivica Dačič je vraj pripravený prijať ktorékoľvek riešenie, na ktorom sa dohodnú obaja spomínaní politici.
Premiéri Srbska a Kosova by do utorkového popoludnia mali o postojoch Belehradu a Prištiny informovať šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú. Posledné kolo ich dialógu sa skončilo neúspechom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok