Z Fukušimy unikla rádioaktívna voda

TASR
6.4.2013 16:50

Okolo 120 ton rádioaktívnej vody uniklo do pôdy v okolí japonskej jadrovej elektrárne Fukušima. Namerané hodnoty radiácie nie sú síce zanedbateľné, avšak situáciu v oblasti zamorenej po katastrofe pred dvoma rokmi výrazne nezhoršia, tvrdia znalci pomerov.

Z Fukušimy unikla rádioaktívna voda

K úniku vody došlo z jednej zo siedmich podzemných nádrží, ktoré slúžia na chladenie vyhoretého jadrového  paliva. Zatiaľ nie je jasné, ako prenikla cez ochranné vrstvy, vyplýva z informácií tlačových agentúr Reuters a AP s odvolaním sa na prevádzkovateľ zariadenia, spoločnosť TEPCO. Tá potvrdila, že na únik sa prišlo už v uplynulých dňoch.
Predstavitelia spoločnosti nepredpokladajú, že by rádioaktívna voda mohla znečistiť aj more, a to napriek jeho malej vzdialenosti od elektrárne. S prečerpávaním ostávajúcich 13.000 ton vody z inkriminovanej nádrže sa začalo krátko po odhalení úniku. Tento proces by sa podľa odhadov mal ukončiť do dvoch týždňov.

Iba v piatok prišla z Fukušimy správa o zlyhaní chladiaceho systému v nádrži na skladovanie paliva v jednom z reaktorov. Išlo už o druhý podobný príprav v elektrárni v priebehu mesiaca.
Jadrovú elektráreň Fukušima 1 postihli po ničivom zemetrasení a cunami v marci 2011 početné čiastočné roztavenia prehriateho jadra nukleárneho reaktora. Elektráreň je síce vyradená z prevádzky, ale stále sa v nej vyskytujú poruchy.
Výpadok elektriny minulý mesiac viedol k tomu, že chladiaci systém nefungoval dva dni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok