Slováci prehrali so Švédmi aj v druhom prípravnom zápase

TASR
5.4.2013 22:16

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali aj v druhom zápase v záverečnej príprave pred májovými majstrovstvami sveta. Po stredajšom debakli v Oskarshamne 1:6 so Švédskom podľahli rovnakému súperovi i v piatok vo Växjö, tentoraz 1:5.

Slováci prehrali so Švédmi aj v druhom prípravnom zápase
SITA

Zápas, ktorý sa hral v rámci Euro Hockey Challenge, začali lepšie domáci. Skóre otvoril v 5. minúte po teči Viklundovej strely Mario Kempe, na 1:1 vyrovnal o necelé dve minúty neskôr najmladší hráč slovenského výberu Marko Daňo.

V druhej tretine sa zverenci trénera Vladimíra Vůjteka ocitli pod veľkým tlakom, ale výborný brankár Jaroslav Janus viacerými bravúrnymi zákrokmi podržal svoj tím. O osude zápasu rozhodla tretia dvadsaťminútovka, v ktorej Švédi gólmi Stefana Johanssona, Nicklasa Danielssona, Roberta Roséna a Andreasa Jämtina strhli víťazstvo na svoju stranu.

Ďalší blok záverečnej prípravy sa začne budúci týždeň v utorok, keď sa slovenskí hokejisti zídu na zraze v Bratislave. Následne odletia do Bieloruska, kde v piatok 12. apríla o 18.00 SELČ v Žlobine a v sobotu 13. apríla o 16.00 SELČ v Bobrujsku odohrajú dve stretnutia proti domácemu výberu.

Prípravný zápas v rámci Euro Hockey Challenge: Švédsko - Slovensko 5:1 (1:1, 0:0, 4:0)

Góly: 5. Kempe (Viklund, Rasmussen), 44. Johansson (Thörnberg), 54. Danielsson (Tömmernes, Lundgren), 55. Rosén (Fälth), 60. Jämtin (Rosén) - 7. Daňo. Rozhodcovia: Björk, Linde - Malmqvist, Lundgren (všetci Švéd.), vylúčenia: 3:8 na 2 min, naviac Radivojevič (SR) 10 min osobný trest, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

Zostavy:
Švédsko: Wesslau - Tömmernes, Lundgren, Johansson, Viklund, Fälth, Andersén, Nilsson - Pettersson, Rosén, Rasmussen - Axelsson, Lundqvist, Thörnberg - Gynge, Kempe, Jämtin - Danielsson, Granström, Janmark-Nylén

SR: Janus - Švarný, Mihálik, Ďaloga, Mezei, Sersen, Vydarený, Sloboda, Brejčák - Miklík, Bližňák, Sýkora - Radivojevič, Ölvecký, Daňo - Bartek, Kukumberg, Hudáček - Majdan, Šťastný, Tybor

Priebeh zápasu:
Slováci začali oproti stredajšiemu stretnutiu živšie a v úvodnej tretine hrali s domácimi vyrovnanú partiu. Pozornosť Wesslaua vo švédskej bránke prvýkrát vyskúšal v 3. minúte Sýkora. Ten istý hráč mal o pár sekúnd neskôr aj prvú veľkú šancu stretnutia, keď vystihol prihrávku Anderséna a spoza bránky sa snažil prepasírovať puk popod domáceho gólmana, ten iba so šťastím odolal.

Skóre však otvorili "tri korunky", v 5. minúte cloniaci Kempe jemne tečoval strelu Viklunda od modrej čiary a puk od Janusovho ramena zapadol do siete. Slovenský tím okamžite odpovedal, keď o dve minúty Daňo aj s prispením hokejky brániaceho švédskeho hráča namieril presne do pravého horného rohu domácej bránky - 1:1.

Slovákov potom z rytmu vyviedli dve dlhé oslabenia o dvoch hráčov, počas ktorých ich súper uzamkol v obrannom pásme. Janus sa ocitol pod paľbou, no neinkasoval ani po tutovke Gyngeho a ani po strele Thörnberga. V hre 5 na 5 podnikol odvážny útočný výpad Ďaloga, ktorý sa natlačil pred Wesslaua, ten si poradil s jeho pokusom i s dorážkou Ölveckého.

Hostia začali druhé dejstvo početnou výhodou, v ktorej sa síce dokázali nasťahovať do útočného pásma, ale neutvorili si žiadnu výraznú šancu. Po jej skončení sa Daňo trochu náhodne dostal k puku v sľubnej pozícii, ale nedostal priestor na dôraznejšie zakončenie. Na druhej strane pohorel pred Janusom Axelsson.

S postupom času sa začali hráči "Tre kronor" viac a viac tlačiť pred slovenskú bránku. V 28. minúte agilný Axelsson predviedol odvážny prienik, pri ktorom si obhodil Sersena a po ľade skúšal prekonať Janusa, ten jeho úmysel prečítal. Obranca Slovana si však za hákovanie vykoledoval 2-minútový trest a domáci tak hrali presilovku.

V nej mal na hokejke vedúci gól Thörnberg, ktorý zasúval puk do prakticky prázdnej bránky, Janus zázračne zakročil. V polovici stretnutia Sloboda fauloval unikajúceho Jämtina a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie, Janus si však zachoval chladnú hlavu a pokus švédskeho útočníka vyrazil.

Pri vylúčení Kukumberga potom v oslabení po pravej strane unikol Bližňák, skúšal bekhendom zasunúť puk pomedzi betóny Wesslaua, ten si však dal pozor. Záver tretiny patril Švédom, ktorí zovreli súpera do klieští. Slováci boli v týchto chvíľach radi, keď mohli vyhodiť puk z obranného pásma a aspoň na chvíľu si oddýchnuť. Domáci v druhej časti prestrieľali Vůjtekovcov jasne 17:2.

Švédi začali aj tretiu tretinu aktívne a v 44. minúte sa dočkali zaslúženého vedúceho gólu - na Thörnbergovu prihrávku si z druhej vlny nakorčuľoval obranca Johansson a exportnou strelou prekonal Janusa - 2:1. Ten mal potom pri vylúčení Ölveckého čo robiť, aby neinkasoval znova. Slováci si utvorili jedinú šancu v čase, keď bol na ľade štvrtý útok hostí, po aktivite Majdana už-už dvíhal ruky nad hlavu Šťastný, no jeho bekhendový pokus dokázal Wesslau vytesniť nad hornú žŕdku.

Opraty zápasu však pevne držali v rukách zverenci Pära Maartsa. Na 3:1 zvýšil v 54. minúte Danielsson, ktorý šikovným tečom predĺžil do siete strelu Tömmernesa. Následne Fälth pri svojej akcii trafil žrď a Rosén pohodlne zvýšil do opustenej slovenskej bránky na 4:1. Na konečných 5:1 pečatil 13 sekúnd pred záverečnou sirénou Jämtin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok