Smer-SD nasadil Flašíkovú-Beňovú do boja o kreslo predsedu BSK

TASR, SITA, TA3
4.4.2013 13:21

Kandidátkou vládneho Smeru-SD na predsedníčku Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová. Oznámili to dnes predstavitelia strany na tlačovej besede v Bratislave.

O kandidátovi na bratislavského župana diskutovali už od minulého roka, Flašíková-Beňová bola najhorúcejšou kandidátkou.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedla Monika Flašíková-Beňová, rozhodovala sa dlhšie, či do novembrového súboja o stoličku predsedu kraja pôjde. Ako predsedníčka by chcela zmeniť celkové vedenie samosprávy. „Vidím, ako môže fungovať dobre spravovaný kraj, dobre spravovaný región a vidím, že v Bratislavskom kraji to tak nie je a pritom ľudia vytvárajú dostatočné prostriedky a hodnoty na to, aby to fungovalo,“ uviedla. Upozornila na európsku štatistiku, podľa ktorej je Bratislavský kraj siedmym ekonomicky najsilnejším regiónom Európskej únie. To sa však podľa nej od roku 2001, odkedy kraje fungujú, neprejavilo na kvalite života obyvateľov kraja a to chce zmeniť. Flašíková-Beňová spomenula aj nevyhovujúci stav ciest v hlavnom meste, ktorý sa v poslednom období stal často diskutovanou témou. Pripomenula, že za minulý rok vybrali v kraji na dani za motorové vozidlo 33,4 milióna eur, na rekonštrukciu ciest však šlo len 6,3 milióna eur. „Pán Frešo je síce človek veľkého gesta, ale malého výkonu,“ uviedla Flašíková-Beňová na adresu súčasného predsedu Bratislavského kraja Pavla Freša (SDKÚ-DS), ktorý tiež avizoval kandidatúru na post predsedu, ak sa vytvorí široká koalícia pravicových strán. V takom prípade by pri voľbách v Bratislavskom kraji šlo o súboj dvoch silných kandidátov - ľavicového a pravicového. Súčasná europoslankyňa vyzvala svojich protikandidátov na férový súboj, na súboj vízií a faktov. Či bude opäť kandidovať aj do Európskeho parlamentu, oznámi po regionálnych voľbách. „Predbiehame čas, lebo som voľby ešte nevyhrala a ak ich vyhrám, tak určite budem pred vami takto sedieť a budem vám rozprávať, prečo áno a prečo nie,“ uviedla.

Sociálni demokrati postavia svojich kandidátov aj v ostatných krajoch. Do Košického, Prešovského, Banskobystrického, Nitrianskeho a Žilinského samosprávneho kraja nominujú ich súčasných predsedov Zdenka Trebuľu, Petra Chudíka, Vladimíra Maňku, Milana Belicu a Juraja Blanára. V trenčianskom VÚC bude kandidovať poslanec Jaroslav Baška.

Známy ešte nie je kandidát na šéfa Trnavského kraja. Spomínal sa Bystrík Stanko, bývalý trnavský krajský policajný riaditeľ, ktorý v súčasnosti pôsobí ako prvý zástupca trnavského primátora Vladimíra Butka.

Voľby do vyšších územných celkov sa uskutočnia na jeseň tohto roku. V BSK by sa mal proti Flašíkovej-Beňovej postaviť kandidát pravice, tá sa však zatiaľ definitívne nedohodla. Podľa predbežnej dohody by mala nasadiť súčasného šéfa kraja Pavla Freša (SDKÚ-DS). Definitívna dohoda viazne na návrhu počtov poslancov. Ak sa strany nedohodnú, môžu sa objaviť aj iní kandidáti pravice ako Frešo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok