Plyn pre domácnosti v Česku bude lacnejší

TASR
4.4.2013 11:21

Po troch rokoch rastu by mohli domácnostiam v Česku klesnúť účty za plyn, informoval český denník E15 na internete. Zmena by mala nastať v čase, keď cena paliva na burzách stúpa a koruna je pomerne slabá.

Plyn pre domácnosti v Česku bude lacnejší
SITA

V minulosti táto kombinácia viedla takmer vždy k zdražovaniu. Cenovú revolúciu spustil dominantný dodávateľ plynu RWE, ktorý znižuje cenu od mája priemerne o 10 %, čím zaútočil na konkurenciu. K nemeckému koncernu sa ihneď pridali niektorí alternatívni dodávatelia.

Konateľ poradenskej energetickej firmy Ensytra Ondřej Grohar uviedol, že terajšie cenové rozhodnutie ide proti pohybu na trhu. Cena zemného plynu na burzách vzrástla až na 35 eur za megawatthodinu a je o 20 % vyššia než vo februári.

Celkový vplyv na účty domácností za plyn však bude závisieť od toho, ako dlho budú plynárenské firmy ochotné držať cenu dole. Keby mal byť plyn lacnejší len cez leto, bude úspora minimálna. Domácnosti, ktoré kúria plynom, v letných mesiacoch spotrebujú len pätinu jeho celkovej ročnej dodávky. Kľúčom pre ne bude, čo oznámia firmy pred novou vykurovacou sezónou.

České domácnosti spotrebovali v roku 2006 spolu 2,79 miliardy kubických metrov (m3) plynu, v roku 2010 až 2,91 miliardy a vlani takmer 2,47 miliardy m3. V roku 2006 zaň platili priemerne mesačne 670 Kč (25,94 eura), v roku 2010 vydávali naň 754 Kč a vlani 833 Kč. V rokoch 2010 až 2012 vzrástli účty napriek poklesu spotreby paliva o 10 %.

Grohar predpokladá, že sa konkurencia na trhu s plynom bude zostrovať. Výhodu v zápase budú mať firmy, ktoré budú energetické komodity ponúkať spolu s inými produktmi, napríklad finančnými. Zlacnenie plynu pre domácnosti však ohrozí existenciu jeho malých dodávateľov. Pokiaľ by chceli udržať cenovú výhodu voči konkurencii, môžu ich dostať do existenčných problémov práve rastúce náklady na nákup komodity.

Témy: Česko RWE E15 plyn
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok