Sicílčanovi napojenému na mafiu zhabali majetok za viac ako miliardu

SITA
4.4.2013 08:50

Talianska polícia informovala o zhabaní 1,3 miliardového majetku patriaceho Sicílčanovi, ktorý pri podnikaní v oblasti obnoviteľných zdrojov energie spolupracoval s mafiou.

Sicílčanovi napojenému na mafiu zhabali majetok za viac ako miliardu
TA3

Päťdesiatsedemročný magnát Vito Nicastri známy pod prezývkou Pán vetra v rámci konania prišiel o 43 spoločností, 98 nehnuteľností, 66 bankových účtov a ďalšie aktíva v celkovej hodnote 1,3 miliardy eur, čo je podľa vyhlásenia talianskeho úradu boja proti mafii doteraz najvyššia suma zaznamenaná v súvislosti s prípadmi tohto druhu. Majetok podnikateľa bol zmrazený už od roku 2010, zatiaľ čo samotný vlastník až do skončenia vyšetrovania nesmie opustiť sicílske mesto Alcamo, kde má bydlisko. Správy objavené pri zatýkaní dvoch miestnych bossov podľa úradu potvrdzujú, že Nicastri udržiaval "početné kontakty na vysokej úrovni s postavami mafie". Jednou z nich bol údajne Matteo Messina Denaro považovaný za krstného otca Cosy Nostry, po ktorom polícia niekoľko rokov pátra. Úrad boja proti mafii pritom vyjadruje presvedčenie, že zhabanie Nicastriho majetku "významným spôsobom ovplyvní ekonomickú silu" Denarovho impéria.

Oblasť alternatívnych zdrojov energie bola kedysi pre taliansku mafiu lákavá, keďže tu mohla zneužívať štedré dotácie od štátu, nedbalú kontrolu ako aj príležitosti na získanie pôdy v južnej časti krajiny, kde je obzvlášť aktívna. "Je to jeden zo sektorov, v ktorom sa dajú ľahko prepierať peniaze," povedal pre spravodajský kanál Sky TG24 šéf vyšetrovateľov Arturo de Felice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok