Zeman ako prezident tradične mieri na Slovensko

TA3, SITA
4.4.2013 06:40

Český prezident nezostal nič dlžný nepísanej diplomatickej tradícii. Prvú zahraničnú návštevu absolvuje u nás. Miloš Zeman pobudne na Slovensku 2 dni.

Prezident Ivan Gašparovič daroval svojmu českému partnerovi Milošovi Zemanovi, ktorý je v Bratislave na svojej prvej zahraničnej ceste, súpravu modranskej keramiky a kolekciu modranských vín od firmy Elesko. Prvá dáma Silvia Gašparovičová zasa darovala svojej českej partnerke Ivane Zemanovej ručne vyrobený šperk "Podstata" od autorky Marty Filovej. Agentúru SITA o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Gašparovič dnes na počesť českého prezidenta s manželkou podáva v Prezidentskom paláci slávnostnú večeru. Ako aperitív Gašparovič najskôr ponúkne hruškovicu, hlavy štátov si potom pochutia na paštéte z husacej pečene s červeným vínom a lesným ovocím a na grilovanom údenom oštiepku na zemiakovej placke s paradajkovými concassé. Ako hlavné jedlo sa na večeri bude podávať hovädzia sviečková s čokoládovo-alibernetovou omáčkou, zemiakové mousseline a karamelizované cibuľky. Dezertom bude gaštanová torta so šľahačkou a brusnicami. Po večeri sa bude podávať káva, ale aj rozličné druhy vín a karpatské brandy.

Zemana okrem Gašparoviča prijal aj premiér Robert Fico. V piatok si Zeman položením venca k pamätníku na nábreží Dunaja uctí pamiatku Milana Rastislava Štefánika, stretne sa s primátorom hlavného mesta Milanom Ftáčnikom a na Bratislavskom hrade bude obedovať s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Privítací ceremoniál

Spoločná TB Ivana Gašparoviča a Miloša Zemana

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok