Ficova vláda spáchala za rok sedem hriechov, tvrdí Kaník

SITA, TA3
3.4.2013 15:49

Vláda Roberta Fica sa podľa poslanca NR SR za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka za rok vo funkcii dopustila siedmich hriechov. Najťažšími hriechmi podľa Kaníka sú okradnutie sporiteľov o 55 percent úspor na dôchodkových účtoch a podpora bezprávneho stavu.

Ako povedal Kaník v stredu na tlačovej besede, medzi sedem hriechov súčasnej vlády patrí rekordné zvýšenie nezamestnanosti, zvýšenie daní a odvodov a zrušenie rovnej dane, zlý Zákonník práce, zhoršenie podnikateľského prostredia s prepadom konkurencieschopnosti, zastavenie hospodárskeho rastu.

Najťažšími hriechmi podľa Kaníka sú okradnutie sporiteľov o 55 percent úspor na dôchodkových účtoch a podpora bezprávneho stavu, ktorú vidí v nevymenovaní generálneho prokurátora a nezvolení predsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša vláda svoj mandát pred rokom začala so snahou o európsku socialistickú politiku, ktorá jej vydržala niekoľko mesiacov. Pripomenul, že vtedy Fico pozval opozičných lídrov na debatu, ako budú čeliť kríze.

"To mu vydržalo do konca septembra. Európsku príťažlivú tému odpísali zrušením rovnej dane. Potom prišla tvár, ktorú poznáme, teda správa sa ako klasická postkomunistická ľavica. Víťazí ideológia nad ekonomikou,“ zdôraznil s tým, že nie je normálne, keď niekto uprostred krízy zhorší podmienky pre zamestnávanie, pokazí rovnú daň, podnikateľské prostredie i správu štátu. V súčasnosti podľa Freša Fico a vláda Smeru ukazuje ruskú tvár, ktorú vidí v klikovaní pred kamerami.

Jediná cesta podľa Freša je alternatíva stredopravých strán. Tie musia ťahať za jeden povraz v otázkach ekonomiky štátu, generálneho prokurátora a voľbe predsedu NKÚ, čo sa aj deje, pretože opozičné strany majú rovnaké ekonomické a demokratické predstavy.

Rastúca nezamestnanosť nie je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša len dôsledkom krízy, ale aj hospodárskej politiky štátu. "Niekedy je horšie to, keď vláda nereaguje, ako keď reaguje zle. Vláda nepredložila protikrízové opatrenia v hospodárskej politike. Vláda nemá ucelenú hospodársku politiku, podporujú len vybrané podnikateľské skupiny,“ konštatoval Mikuš.

Prezident SR Ivan Gašparovič vymenoval 4. apríla 2012 za predsedu Vlády SR predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Po ňom vymenoval aj novú vládu. Kabinet mal 13 ministrov. Od 26. novembra je členom vlády aj podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD). Gašparovič poveril Fica zostavením vlády 15. marca. Ten na rokovaní za okrúhlym stolom otvoril možnosť vytvorenia koalície, zvyšné parlamentné strany to však odmietli. Slovensko po prvý raz v novodobých dejinách má tak jednofarebnú vládu.

V deň, keď bola vymenovaná vláda, zložili poslanecký sľub novozvolení zákonodarcovia z predčasných parlamentných volieb, ktoré sa konali 10. marca. Víťazom parlamentných volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 44,41 percenta platných hlasov voličov. Na druhom mieste bolo KDH s podporou 8,82 percenta.

Tretia bola strana Igora Matoviča Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) so ziskom 8,55 % hlasov. Most-Híd podporilo 6,89 % voličov. Nasledovala SDKÚ-DS s volebným ziskom 6,09 percenta, SaS získala 5,88 percenta hlasov.

Záznam z tlačovej besedy predstaviteľov SDKÚ-DS

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok