Pak Kun-hje: Na provokáciu KĽDR budeme vojensky reagovať

TASR TA3
1.4.2013 07:36

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje dnes uviedla, že na akúkoľvek provokáciu KĽDR bude jej krajina dôrazne a rýchlo vojensky reagovať a to bez ohľadu na politické následky.

Pak Kun-hje: Na provokáciu KĽDR budeme vojensky reagovať
SITA

Severná Kórea v sobotu vyhlásila, že vstupuje do "vojnového stavu" s Južnou Kóreou. Obe krajiny sú však technicky vo vojnovom stave už 60 rokov, nakoľko sa ich vzájomný konflikt z rokov 1950-53 skončil iba prímerím, a nie mierovou dohodou.

KĽDR nedávno v rámci vyostrenej rétoriky označila pôvodné prímerie za neplatné. Pchjongjang tiež reagoval sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie OSN.

Pak Kun-hje na stretnutí s predstaviteľmi juhokórejského ministerstva obrany zdôraznila, že akákoľvek provokácia vyvolá dôraznú vojenskú reakciu bez ohľadu na politiku.

USA vyslali na cvičenie do Južnej Kórey neviditeľné stíhačky F-22 Raptor

Spojené štáty vyslali na spoločné vojenské cvičenie s Južnou Kóreou neviditeľné stíhačky F-22 Raptor, aby tak zdôraznili svoj záväzok obraňovať Soul, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Stíhačky, ktoré sa dokážu vyhnúť radarom, prileteli na hlavnú americkú leteckú základňu v Južnej Kórei z Japonska. Stalo sa tak v čase, keď sa zintenzívňujú hrozby zo strany Severnej Kórey.

Americké veliteľstvo v Južnej Kórei vo vyhlásení uviedlo, že KĽDR hrozbami alebo provokáciami "nič nedosiahne", krajinu to bude len ďalej izolovať a podkopávať medzinárodné snahy o zabezpečenie mieru a stability v severovýchodnej Ázii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok