Sagan prehral na Okolo Flámska len s Cancellarom

SITA TA3
31.3.2013 21:37

Slovenský cyklista Peter Sagan si na prvé víťazstvo na niektorej z najslávnejších a najväčších jarných klasík bude musieť ešte počkať, na nedeľňajšom storočnom podujatí Okolo Flámska (256 km) obsadil 2. miesto.

Dvadsaťtriročný jazdec Cannondale prehral na najslávnejších belgických pretekoch iba s Fabianom Cancellarom, ktorý podujatie vyhral už aj v roku 2010. Švajčiar zaútočil 14 km pred cieľom v stúpaní na Patersberg, odpútal sa od Sagana a sólovou jazdou prišiel do Oudenaarde. Jednotka svetového rebríčka zo Žiliny potom musela bojovať o umiestnenie v špurte s Belgičanom Jürgenom Roelandtsom. Sagan zatiaľ vyhral z klasík len Gent - Wevelgem, tú však nezaraďujú medzi najslávnejšie. V nedeľu podal vynikajúci výkon. "Som spokojný. Mám pred sebou ešte dlhú kariéru a budem mať ešte priestor vyhrať tieto náročné preteky. Asi 100 km pred cieľom som spadol, keď niekto predo mnou prudko zabrzdil. Našťastie, vrátil som sa do pelotónu a urobil som maximum v snahe vyhrať. Cancellara bol dnes naozaj silný," uviedol podľa AFP Peter Sagan.

Podľa očakávania sa rozhodujúce momenty pretekov odohrali až po dvesto kilometroch. V chladnom a veternom počasí sa favoriti dlho strážili. Už po 19 kilometroch pre pád a zranenie kolena musel odstúpiť obhajca prvenstva Tom Boonen. Jazdec tímu Omega Pharma-Quick Step si pri páde poranil aj rameno a stehno, a tak zamieril rovno do nemocnice. Na posledných 70 kilometroch absolvovali cyklisti desať síce krátkych, ale poriadne ostrých stúpaní. Pelotón sa postupne trhal a pozornosť sa sústredila na súboj Cancellaru so Saganom. Obaja museli pred rozhodujúcimi momentmi podujatia na chvíľu pre technické problémy zastať, ale dokázali sa dostať na čelo skupiny. V predposlednom kopci Oude Kwaremont 18 km pred cieľom zaútočil Cancellara, roztrhal hlavnú skupinu. Krok s ním držal len Peter Sagan, neskôr sa pridal aj Jürgen Roelandts. V ďalšom stúpaní sa už Švajčiar definitívne zbavil súperov a získaval na prenasledovateľov cenné sekundy.

Peter Sagan si za 2. miesto na Okolo Flámska vybojoval 80 bodov do rebríčka UCI a potvrdil pozíciu jeho lídra. Pred Cancellarom má 61-bodový náskok. Švajčiar sa tento rok radoval už na E3 Harelbeke, z veľkých klasík vyhral aj Miláno - San Remo 2008 a Paríž - Roubaix 2006 a 2010. "Po vlaňajších problémoch je to pre mňa veľké víťazstvo. Nie je jednoduché uspieť ako favorit. Boli to náročné preteky. Každý čakal, kedy nastúpim. Skúsil som to už v predposlednom stúpaní, ale vtedy som nešiel na 100 %. Dnes som si veril, videl veľa švajčiarskych vlajok a napokon urobil to, čo sa odo mňa očakávalo," povedal v prvej televíznej reakcii Cancellara. 

Výsledky:
Okolo Flámska (Bruggy - Oudenaarde, 256 km): 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack Leopard 6:06:01 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale +1:27 min, 3. Jürgen Roelandts (Belg.) Lotto Belisol +1:29, 4. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 5. Matthieu Ladagnous (Fr.) FDJ, 6. Heinrich Haussler (Aus.) IAM Cycling všetci +1:39

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok