Český senátor chce zrušiť zmeny času

TASR
31.3.2013 10:19

Odporcom zmeny času pravdepodobne svitla nová nádej, píše spravodajský server iDNES.cz. Český senátor Petr Šilar (KDU-ČSL) totiž proti nej vytiahol do boja a riadi celoeurópsku iniciatívu odporcov zmien času.

Český senátor chce zrušiť zmeny času
SITA

V siedmich krajinách EÚ začína špeciálnu petíciu, ktorej cieľom je nazbieranie milióna podpisov. Potom by sa touto témou musel zaoberať aj Brusel.

Šilar spúšťa podpisovú akciu spoločne s europoslankyňou Zuzanou Roithovou. Už o dva týždne budú môcť svoj hlas pripojiť Česi; od augusta sa začne zbieranie podpisov v ďalších štátoch EÚ, spresňuje webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Pokiaľ sa organizátorom pod petíciu podarí do roka získať milión podpisov, budú sa musieť touto témou vážne zapodievať bruselskí úradníci. Senátor Šilar dostal ako sponzorský dar program na spočítavanie podpisov a v ďalších krajinách už má spolupracovníkov, ktorí tvoria prípravný výbor. Plánuje aj reklamnú kampaň.


Letný čas sa zavádzal s tým, že prinesie energetické úspory, pretože sa večer o hodinu predlžuje doba slnečného svitu. V súčasnosti sa však podľa energetikov striedanie času prejavuje zanedbateľne. "Celé Francúzsko teraz ušetrí len pol percenta prevádzky Temelínu," argumentuje podľa iDNES.cz aj Rothová.


Súčasne prebieha diskusia, či by budúci jednotný čas mal byť letný alebo zimný. "Južné európske národy skôr chcú dnešný zimný čas, na severe skôr letný. Česi sú rozdelení na polovice," hovorí Šilar.


Pravidlá pre európsku petíciu sú striktné. Podpisy sa musia zbierať najmenej v siedmich krajinách a všade je treba pomerný počet podľa počtu obyvateľov: napríklad v Česku stačí zhruba 14.000 podpisov, ale omnoho viac sa ich musí nájsť trebárs v Nemecku.


Zbierať podpisy chce Šilar najprv na internete - bude treba elektronický podpis - a potom i na papierové hárky, dodáva Mladá fronta DNES Online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok