Pred 95 rokmi sa narodil jediný slovenský držiteľ Oscara

SITA
31.3.2013 09:39

Pred 95 rokmi sa narodil scenárista a režisér Ján Kadár, ktorý je dodnes jediným slovenským držiteľom Oscara. Podarilo sa mu to napriek tomu, že štúdium na pražskej FAMU nikdy nedokončil.

Pred 95 rokmi sa narodil jediný slovenský držiteľ Oscara
SITA

Počas svojej kariéry nakrútil divácky úspešné i experimentálne filmy. Spolu išlo o šestnásť celovečerných snímok, z toho osem nakrútil s kolegom Elmarom Klosom. Svetoznámy filmár zomrel 1. júna 1979 v Los Angeles. Mal 61 rokov.

Ján Kadár sa narodil 1. apríla 1918 v Budapešti. Študoval právo na Karlovej univerzite v Prahe, od roku 1938 Školu umeleckých remesiel Karola Plicku v Bratislave a FAMU v Prahe, ale ani jednu školu nedokončil. Začínal ako asistent produkcie a réžie dokumentárnych filmov v Krátkom filme v Bratislave. Debutoval v roku 1949 filmom Katka o mladom dievčati, ktoré získava nové životné skúsenosti vo veľkej továrni. Od roku 1952 spolupracoval v barrandovskom štúdiu s českým režisérom Elmarom Klosom.

"Dôvod našej spolupráce bol veľmi prostý a praktický. Predstavte si zohraný pár na tenisovom kurte. Jednoducho dvaja hráči sa zišli a dopĺňajú sa v tom, čo vedia, ale aj v tom, čo nevedia. Vedia, kedy sa môžu na partnera spoľahnúť a kedy ho musia sami podoprieť," prezradil raz Klos v spomienkach na spoluprácu s Kadárom.

Obaja sa zúčastňovali literárnych príprav každého projektu. Elmar Klos, ako starší a skúsenejší tvorca, sa staral najmä o výtvarnú zložku, hudbu, strih, kontinuitu a celkové ladenie filmu. Kadár sa zasa venoval samotnému procesu nakrúcania a práci s hercami. Pri dokončovaní diela mal vraj hlavné slovo Elmar Klos. "Ich vzájomná úcta, kolegialita a rešpekt sa premietli i do dôsledného zdvorilostného vykania, používaného dokonca aj v neskoršej osobnej korešpondencii," uvádza filmový historik Vladimír Mlčoušek v časopise Film.sk.

Dvojica Kadár - Klos začínala filmom Únos (1953), o dva roky neskôr nakrútili hudobnú komédiu Hudba z Marsu (1955), ďalej Tam na konečné (1957) a Tři přání (1958), prostredníctvom ktorého kritizovali pretrvávajúce nedostatky v národnom hospodárstve, ale aj v riadiacom sa politickom aparáte, čo sa im však vypomstilo. Komunistická strana bola totiž nespokojná s kritickým tónom snímky a tak nemohli niekoľko rokov nakrúcať. Filmy Smrt si říká Engelchen (1963) a Obžalovaný (1964) vznikli až po uvoľnení spoločensko-politickej klímy.

Zásluhou drámy Obchod na korze (1965) zaradil denník New York Times Kadára medzi päťdesiat najdôležitejších režisérov sveta. S filmom, v ktorom stvárnili hlavné úlohy Tóna Brtka a pani Lautmannovej Jozef Kroner a Ida Kamińska, získal ako jediný slovenský režisér Oscara, keď s Klosom triumfovali v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Kamińska si za svoj výkon dodatočne vyslúžila nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied.

Dej filmu sa odohráva počas druhej svetovej vojny v malom meste Slovenského štátu. Poctivý a slušný stolár Tóno Brtko prijme pod nátlakom manželky a vysokopostaveného švagra arizačný dekrét na obchod staručkej pani Lautmannovej. Aj keď je obchod nevýnosný, Brtko v ňom zotrváva a predstiera, že arizuje. Stará pani sa o Tóna stará ako o syna a on jej pomáha, ako môže. Príde však deň, keď všetci Židia z mestečka dostanú predvolanie k transportu. Všetci okrem pani Lautmannovej. Tóno sa ju spočiatku snaží ukryť, no neskôr ju prehovára, aby sa sama prihlásila. Tlak udalostí dovedie Tóna Brtka k hraničnej životnej situácii.

Pred emigráciou do USA stihol v spolupráci s Klosom nakrútiť ešte film Touha zvaná Anada (1969). Po auguste 1968 odišiel Klos predčasne do penzie a Kadár emigroval do USA, kde nakrútil pár dokumentárnych filmov a dva hrané filmy - Anjel Levine (1970) a Čo mi otec naklamal (1975), v ktorých poukazuje na židovskú problematiku. Druhý z nich, ktorý vznikal v kanadskej produkcii, triumfoval v roku 1976 na Zlatých glóbusoch v kategórii Najlepší zahraničný film. "Žil v Los Angeles a nemal žiadnych príbuzných, nikoho, kto by si na neho pamätal. Problémom bolo zistiť aj to, s kým v USA žil, kto ho poznal, kto boli jeho kamaráti a kde pracoval,“ prezradil Václav Macek, autor biografickej knihy o Jánovi Kadárovi.

Neskôr však zistil, že Kadár v rokoch 1975 až 1979 pracoval v Americkom filmovom inštitúte v Los Angeles. V tom čase komunikoval s Elmarom Klosom už len prostredníctvom korešpondencie a osobných vyznaní. Zomrel 1. júna v Los Angeles. "Bol presvedčený o tom, že treba držať chrbát a pomáhať tým, ktorí sú biedni a ktorým sa ublížilo. Vyplýva to aj z toho, že pochádzal z chudobnej rodiny a počas druhej svetovej vojny bol štyri roky v koncentračnom tábore. Mal zmysel obetovať sa pre iných,“ povedal o Kadárovi Václav Macek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok