Pápež František viedol skrátenú veľkonočnú vigíliu

TASR TA3
31.3.2013 07:10

Pápež František viedol na Bielu sobotu skrátenú vigíliu vzkriesenia Pána vo vatikánskej Bazilike sv. Petra. Za sebou už má rušný Svätý čiže Veľký týždeň, počas ktorého sa v kázňach obracal na moslimov aj ženy.

Pápež František viedol skrátenú veľkonočnú vigíliu
SITA

Ide o prvé veľkonočné obrady nového pápeža, ktorý začína vtláčať katolíckej cirkvi svoju pečať.
František kráčal na začiatku dnešného obradu po potemnenej a tichej Bazilike svätého Petra. Vigília má pripomenúť čas medzi ukrižovaním Ježiša Krista na Veľký piatok a jeho vzkriesením na Veľkonočnú nedeľu.

Jeden z najdramatickejších momentov dnešnej vigílie - keď sa pápež podelí o svetlo svojej sviečky s ostatnými tak, aby sa celá bazilika rozžiarila a blikala - bol tento rok skrátený, ako aj niekoľko čítaní zo Starého zákona Biblie.

Vatikán oznámil, že tieto opatrenia sú v súlade s Františkovým zámerom, aby jeho bohoslužby netrvali príliš dlho. Podľa doterajšej tradície mala vigília trvať tri hodiny, nakoniec však vigília, ktorú viedol nový pápež, trvala približne 2,5 hodiny.


Agentúra Associated Press pripomína, že František sa vo svojej homílii usiloval o jednoduché posolstvo a držal sa liturgických čítaní. Neskôr ako súčasť vigílie pokrstil štyroch ľudí.


"Kvôli každodenným problémom a trápeniu sa môžeme utiahnuť do seba, do smútku a trpkosti, a práve v tom je smrť. Dovoľte zmrtvychvstalému Ježišovi vstúpiť do vášho života, privítajte ho ako priateľa, s dôverou, veď on je život!. Ak ste sa mu doteraz vyhýbali, pristúpte bližšie. Prijme vás s otvorenou náručou,," povedal pápež v taliančine.


V nedeľu bude pápež celebrovať slávnostnú omšu na Námestí sv. Petra, po ktorej udelí tradičné požehnanie mestu Rímu a svetu, Urbi et orbi.


Správu priniesli agentúry Associated Press a DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok