Gašparovič pozval na summit aj prezidentku Kosova, ktoré neuznávame

SITA
29.3.2013 13:43

Na júnový bratislavský summit prezidentov krajín strednej a východnej Európy by mala prísť aj kosovská hlava štátu Atifete Jahjagová. Prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý summit 12. a 13. júna organizuje, ju pozval aj napriek tomu, že Slovensko jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova od Srbska z roku 2008 neuznáva.

Gašparovič pozval na summit aj prezidentku Kosova, ktoré neuznávame
SITA

Gašparovič tak však urobil pod podmienkou, že na podujatí sa neobjavia žiadne symboly, znaky či národné vlajky s nápisom Republika Kosovo. Toto opatrenie by malo umožniť aj účasť Srbska. "Úprava protokolu bude rovnaká ako pred dvoma rokmi vo Varšave na rovnakom stretnutí, kde bol aj slovenský prezident," povedal prezidentov hovorca Marek Trubač.

Práve varšavský summit pre účasť kosovskej prezidentky Atifete Jahjagovej bojkotoval vtedajší srbský prezident Boris Tadič. Na vrcholnú schôdzku pred dvoma rokmi z toho istého dôvodu nechcel prísť ani Gašparovič, nakoniec však presadil zmenu protokolu a na summit odcestoval. "My sme tam vtedy išli za podmienky, a poľská strana nám vyhovela, že znesieme tam prítomnosť kosovských predstaviteľov, ale musia byť označení tak, ako určuje rezolúcia OSN. Alebo že na miestach, kde budeme sedieť, nebudú názvy štátov, ale budú len mená. Takúto podmienku sme ponúkli Kosovu aj teraz a zatiaľ máme skôr pozitívnu odozvu ako negatívnu," povedal Gašparovič na Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky SR za rok 2012. Ako doplnil, bol by veľmi rád, ak by sa predstavitelia Kosova a Srbska v Bratislave stretli. "V súčasnosti už máme potvrdenú účasť viac ako polovice z dvadsiatich pozvaných hláv štátov. Celá záležitosť okolo účasti Kosova bola dlho delikátne konzultovaná s najviac dotknutými účastníkmi a v tejto fáze sa nečrtajú problémy," dodal Trubač.

Gašparovič zdôrazňuje, že postoj Slovenska vo vzťahu ku Kosovu sa nemení. "Nemôžeme súhlasiť s takto vzniknutým štátom. Na druhej strane si uvedomujeme, že Kosovo je súčasťou Európy, svetovej politiky a že v Kosove žijú ľudia, ktorí chcú dosiahnuť také sociálne postavenie, aby nežili v takom strese, v akom dnes žijú," zdôvodnil prezident. Ambíciou summitu bude podľa neho vygenerovať politické impulzy pre vlády našich krajín v ich úsilí naštartovať hospodársky rast, zvýšiť konkurencieschopnosť a posilniť sociálnu kohéziu. Summit hláv štátov v Bratislave má byť aj ukážkou otvorenosti a flexibility pri posudzovaní hospodárskych a sociálnych otázok regiónu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok